Микола Гавриляк: "З нашої сторони буде ще не одна акція"


Нещодавно в Івано-Франківську відбулася акція "Захистимо одного з нас". Молоді люди в Івано-Франківську вийшли на протест. Вони впевнені, що справа проти Станіслава Галюка, який звинувачується у підпалі петарди, що травмувала працівника ДАІ, сфальшована та необ'єктивна.

В ході акції відбувся конфлікт. Молодь перекрила вулицю Січових Стрільців. Проте це страшенно обурило водія чорного автомобіля марки "Лада". Той, на парку із своїм пасажиром, накинувся на людей і застосовував проти учасників мітингу сльозогінний газ. Детальніше про це кореспондент "Бліц-Інфо" поговорив з організатором акції та засновником спільноти "Типовий Франківськ" Миколою Гавриляком.

Щойно відгриміла твоя остання акція «Захистимо одного з нас». Випадок з розлюченими пасажирами чорної «Лади», на твою думку, це простий випадок чи підстава?

Спершу вважав, що це підстава, бо як тільки появилась ця «Лада», то мене повідомили, що до нас вирушили ще 2 буси з «беркутівцями». До цієї ж версії схиляло те, що вся присутня міліція перші 2-3 хвилини конфлікту ніяк не реагувала на агресивну поведінку водія, хоча вже був сумний досвід на новий рік, коли от така агресія і намагання на транспорті просунутись там, де пріоритетність руху за пішоходами, завершилась дуже сумно.

Виглядало, ніби вони чекали, щоб почались масові заворушення, а при такій кількості людей цей конфлікт міг спалахнути будь – коли. Тому дуже добре, що з нашої сторони всі повели себе максимально спокійно, враховуючи те, що нас хотіли просто переїхати.
Проте зараз я схиляюсь до думки, що це був прояв непрофесіоналізму і нездатності нашої міліції забезпечити їх прямий обов’язок – захистити мирних мешканців. Я подав заяву в прокуратуру і попросив дати належну оцінку бездіяльності правоохоронців у момент нападу на тих, хто рухався по пішохідному переході. 
Наразі очікую відповіді.

Здивувала кількість учасників мітингу. Це все сила «Типового Франківська»?

Захід видався справді масштабним, якщо порівнювати з всім, що відбувається у Франківську. Я спостерігаю певну тенденцію приросту активних учасників акцій, що ми проводимо і я надіюсь, що ми її збережемо і примножимо, адже при будь – якій ситуації, де, чи якийсь чиновник, чи якийсь правоохоронець надумає «образити» чи порушити закон супроти когось із мешканців – на його захист вийдуть сотні людей. Думаю, що принцип «один за всіх і всі за одного» зможе допомогти і захистити багатьох людей, що цього потребують, але не мають «криші», зв’язків чи впливових родичів.
На акцію прийшло багато друзів і знайомих Станіслава, бо знали реальну ситуацію і за що виходять, а не як у політиків: «Виходіть за нас, бо ми проти НИХ і ми не при владі».

Водій автомобіля також подав зустрічну заяву про пошкодження його майна. Швидше всього, перепаде тобі, бо ти був організатором акції. Що робитимеш?

Мені відомо, що він подав заяву і що міліція зараз шукає підстави, щоб відкрити справу через перекриття транспортних сполучень, за що передбачено кримінальну відповідальність. Тим не менше, ми не перекривали дорогу, а всього лише рухались по пішохідному переходу, що ніде не заборонено, а оскільки нас було багато, то тривало це трохи довго і автотранспорт змушений був чекати і пропустити пішоходів, хоча от водій «Лади» не захотів чекати і виник конфлікт, якого не мала б допустити міліція.

Загалом з юридичного боку я не думаю, що до мене можуть бути якісь серйозні претензії, хоча якщо врахувати в які часи живемо і як нас ненавидить міліція, то можливо все. Я надіюсь, що їм вистачить розуму не починати фальшувати справу.
До речі, у нас є відео, на якому один із заступників Сала, здається, дає вказівку записати номера автівок та автобусів і потім позбирати з них заяви на організатора акції.
Це, між іншим, є тиск із сторони міліції на людей і на підприємців, що мають маршрутні автобуси.
Проте у нас міліція думає, що вони - це закон, і що їм все можна.

Що чекати в майбутньому? Буде реакція твоя і громадськості? Ще одна акція, ще масштабніша?

В майбутньому чекати посилення протистояння міліції і тих, хто виступає проти влади чи проти несправедливості. Доки країною керують бандити, міліція залишатиметься репресивним органом і робитиме все можливе, щоб люди боялися і ніхто не протестував, адже треба звітувати в столицю, що всіх влаштовує «покращення вже сьогодні».
З нашої сторони, на моє переконання, буде ще не одна акція аж поки до нашої думки не прислухаються і перестануть займатись фальсифікаціями справ та залякуванням громадськості у Франківську.