На Івано-Франківщині упродовж місяця четверо людей захворіли на лептоспіроз


За вересень 2024 року в Івано-Франківській області спеціалісти обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України лабораторно підтвердили чотири нові випадки лептоспірозу.

Його виявили у трьох жителів Івано-Франківського району та одного — з Калуського. Про це у коментарі Суспільному повідомила лікарка-епідеміологиня обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Ірина Федорів.

З її слів, від початку 2024 року на Івано-Франківщині захворіли на лептоспіроз тринадцять людей.

"У нас зареєстровані по два випадки на території Калуського та Коломийського районів, три — у Косівському та шість — в Івано-Франківському. Торік в області показник захворюваності перевищував середнє значення по Україні. Зараз будемо чекати кінця року і порівняємо", — каже Ірина Федорів.

Симптоми та вплив на організм лептоспірозу

При лептоспірозі люди не одразу звертаються за медичною допомогою, тому пізно відбувається госпіталізація, і перебіг захворювання ускладнюється.

"Захворювання характеризується підвищенням температури тіла, загальною інтоксикацією організму та ураженням практично всіх органів і систем. Це — й ураження нирок, печінки, серцево-судинної та нервової систем. Також лептоспіроз характеризується геморагічним синдромом", — розповідає Ірина Федорів.

Як вберегтися від інфікування

Зі слів лікарки-епідеміологині, джерелом інфекції переважно є гризуни. Також інфіковані лептоспірами можуть бути домашні тварини.

"Ризик захворіти на лептоспіроз суттєво знижується, якщо ми уникаємо перебування у потенційно зараженій воді, тобто стоячій. Також потрібно уникати контактів з інфікованими тваринами або які є бактеріоносіями. Воду і продукти треба захищати від доступу гризунів та намагатися знищувати мишей в особистих та підвальних приміщеннях", — додає Ірина Федорів.

Захворювання на лептоспіроз є характерним для нашої області, продовжує лікарка-епідеміологиня. Спалахів недуги немає, але щорічно фахівці обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України реєструють поодинокі періодичні випадки на території практично всіх районів області.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!