На Коломийщині виявивили вдвічі більше ВІЛ – інфікованих порівняно з минулим роком


8 серпня відбулося засідання Координаційної ради з питань протидії туберкульозу, ВІЛ-інфекції/СНІДу при Коломийській районній державній адміністрації.

За інформацією Коломийського міжрайонного фтизіатра Сергія Семина, за підсумками I півріччя 2023 року на Коломийщині відмічається незначний ріст захворюваності на туберкульоз, з 18,7 на 100 тис. населення у 2022 році до 19,0 на 100 тис. населення у 2023 році (в абсолютних цифрах це 52 нові випадки). Також, 3 випадки захворювання виявлено серед дітей та підлітків. Померло 4 хворих, у яких виявлено недугу у занедбаному стані. Однак, за словами керівника, це насамперед вказує на недовиявлення випадків захворювань, а не на покращення епідемічної ситуації.

Майже у два рази проти відповідного періоду минулого року зросло коло ВІЛ – інфікованих осіб, за статистикою 50 % з них - це жителі сільської місцевості. Позитивним є те, що збільшився обсяг надання послуг з тестування на ВІЛ, кабінетом «Довіра» за 1 півріччя прийнято 3105 громадян, що на 509 більше проти відповідного періоду 2022 року, обстежилися за допомогою швидких тестів 413 осіб.

Медики закликають мешканців Коломийщини пройти обстеження, які є безплатними. Чим пізніше виявлене захворювання, тим важче людину лікувати. Своєчасне обстеження та лікування ВІЛ-інфекції та туберкульозу також знижує імовірність подальшої передачі інфекції іншим.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!