На Прикарпатті спеціалізований будинок дитини приєднали до центру паліативної допомоги


Івано-Франківська обласна рада своїм рішенням приєднала КНП «Івано-Франківський обласний спеціалізований будинок дитини Івано-Франківської обласної ради» до КНП «Івано-Франківський обласний клінічний центр паліативної допомоги Івано-Франківської обласної ради».

Директор департаменту охорони здоров'я обласної державної адміністрації Олександра Бойчук пояснила депутатам, що на сьогодні будинок дитини опинився поза межами спроможної мережі медичних закладів з перспективою подальшого реформування чи реорганізації роботи.

"Станом на сьогодні в будинку дитини перебуває 11 дітей і цього року нових дітей не було. При цьому штат розрахований на 50 ліжок. Окрім того, в проекті держбюджету на 2025 рік виключені видатки на фінансування будинків дитини як таких, оскільки є загальнодержавний напрямок, що діти мають виховуватися у сімʼях, або дитячих будинках сімейного типу. Власне для збереження закладу і кадрового потенціалу ми пропонуємо реорганізацію Івано-Франківського обласного спеціалізованого будинку дитини шляхом створення віддаленого структурного підрозділу обласного клінічного центру паліативної допомоги. Це дозволить залучити кошти з програми медичних гарантій за відповідними пакетами, розширити послугу з надання паліативної допомоги дорослим і дітям розгорнувши додатково 20 дорослих і 10 дитячих ліжок. Також ми розвантажимо стаціонарне відділення обласного центру паліативної допомоги, збережемо кадровий потенціал і забезпечимо надходження до бюджету податку понад 1,8 мільйона гривень",- запевнила Олександра Бойчук.

Під час обговорення депутати поцікавились, що буде з працівниками закладу після реорганізації. Очільниця ДОЗ ОДА розповіла, що станом на сьогодні у штаті є 94 посади з них зайняті 72. Окрім того, багато людей перебувають на неповній зайнятості.

"Ми оптимізуємо штат шляхом переведення на повну зайнятість та перекваліфікацію медичного персоналу згідно зі специфікацією пакета медичних гарантій. Плануємо надавати стаціонарну та амбулаторну паліативну допомогу, а також проводити реабілітацію дітей", - запевнила Бойчук.

Що стосується вихованців закладу, то Олександра Бойчук пояснила, що з 11 дітей тільки 5 паліативні та залишаться у новоствореному закладі, решту 6 в найближчій перспективі будуть влаштовані у сімʼї.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!