На Прикарпатті створили найбільший в Україні кластер пралісів в одному лісгоспі


В Українських Карпатах взято під охорону найбільший кластер пралісів.

Нещодавно Івано-Франківська обласна рада проголосувала за створення 10 нових пралісових пам’яток природи місцевого значення в межах філії «Осмолодське лісове господарство». Під охороною опинились майже 4000 га пралісів, квазіпралісів та природних лісів, які ідентифікували експерти WWF-Україна. Це найбільша площа старовікових територій в Україні, яка буде відноситися до одного лісового господарства.

Велика кількість ділянок, що тепер взяті під охорону, представлені лісами, де зростає сосна кедрова європейська. Цей унікальний вид дерев притаманний кам’янистим оселищам Карпат та Альп, й занесений до Червоної книги України.

Частина новостворених пралісових пам'яток входить до складу заказників загальнодержавного значення «Ґрофа» та «Яйківський», але режим їх охорони буде суворіший. Статус пралісових пам’яток надає лісам остаточний захист  від всіх видів рубок (окрім вирубки окремих дерев  під час гасіння пожеж та догляду за лініями електропередач). Окрім того, навколо них створюються буферні зони, у яких дозволено лише вибіркові рубки.

Таке рішення обласної ради є результатом реалізації Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони пралісів згідно з Рамковою конвенцією про охорону та сталий розвиток Карпат», відповідно до якого Україна має взяти під охорону всі цінні старовікові ліси. 

Створення нових об’єктів природно-заповідного фонду особливо важливе в контексті знищення природи внаслідок російської воєнної агресії.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!