На Прикарпатті створюють одяг середньовічного Галича із відновленими прикрасами


Науковці Національного заповідника «Давній Галич» разом із реконструкторами в межах проєкту «Вбрані в історію: середньовічний одяг княжого Галича» створюють шість костюмів «золотої доби» - галицької знаті, воїна, писаря, ремісника і селянки.

Про це розповів координатор проєкту, учений секретар Національного заповідника «Давній Галич», кандидат історичних наук Андрій Стасюк, пише Укрінформ.

«За підтримки Українського культурного фонду ми реалізуємо проєкт «Вбрані в історію: середньовічний одяг княжого Галича». Головна мета - створення шести костюмів мешканців давнього Галича. Тобто, ми плануємо колаборацію з реконструкторами, щоб відтворити 6 костюмів - чоловічої і жіночої знаті, воїна-дружинника, яких набирали з місцевого населення, писаря, особи духовного стану, яка вела канцелярію і навчала дітей, костюм ремісника, у нас це буде швець, який виготовляв середньовічне взуття, і жінки-селянки. Селяни - це було найчисленніше населення давнього Галича, про яких історичні джерела говорять найменше, але їх праця була найбільш потрібною, бо це були хлібороби. Ми відтворюємо «золоту добу» Галича, а це 12-13 століття. Проєкт лише починається. Ми в процесі створення костюмів», - зазначив Стасюк.

За його словами, костюми будуть створені із сучасних матеріалів і їх покажуть на манекенах.

«Родзинкою нашого проєкту є те, що будуть відтворюватись історичні і археологічні артефакти 12-13 століття, які знайдені на території Галича і зберігаються в колекціях нашого та інших музеях», - додав науковець.

Він розповів, що для костюму боярина планують виготовити точну копію змійовика, який полюбляли носити «кращі мужі галицькі».

«Це - своєрідний християнський амулет, бо з одного боку на ньому зображений Архістратиг Михаїл, а з іншого – міфічна істота, сирена… Такі змійовики були знайдені в околиці сіл Залуква та Вікторів і вони є частиною експозиції нашого музею. Спробуємо відновити хрести-енколпіони, які теж знаходили у Галичі. А ще за науковими джерелами - кольчуги, мечі та інше озброєння воїна-піхотинця», - розповів Стасюк.

Окрім того, науковці спробують відтворити жіноче чільце (головний убір, прикраса), знайдене під час розкопок у 1937 році. Припускають, що знахідка належала доньці одного з Галицьких князів або вельможі.

Стасюк зауважив, що колекція цих костюмів стане частиною експозиції Музею історії Давнього Галича. Водночас, її планують зробити мандрівною, щоб показати в багатьох містах України.

«Експозиція костюмів буде взаємодіяти з відвідувачами біля кожного персонажу. Якщо це буде знатна жінка давнього Галича, то біля неї буде стояти скриня з прикрасами, які зможе до себе приміряти кожна відвідувачка нашої експозиції і побачити, як вона могла виглядати у ті часи. Так само чоловіки зможуть приміряти до себе облаштунки воїна», - запевняє науковець.

Презентувати костюми середньовіччя планують у вересні під час наукової конференції, присвяченої 30-річчю створення Національного заповідника «Давній Галич». Утім, елементи цього одягу вже можна буде побачити на фестивалі реконструкторів у Галичі, який планують провести наприкінці серпня.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!