На Прикарпатті з’явиться друге містечко "гуцульських гобітів"


У Косові, що на Івано-Франківщині, спорудять нове екологічне казкове містечко з фільму "Володар перснів" – Гобітленд.

Про це повідомив один із авторів проєкту Андрій Боєчко на своїй сторінці в Facebook, пише Укрінформ.

"Прийняли рішення про початок будівництва другого казкового містечка. Дуже довго обирав локацію. Косів і Рахів – саме в цих містах ми планували будувати нові поселення, однак природа внесла певні корективи. Повені в Верховині, зсуви і катаклізми, з якими ми досі не впоралися, показали, що найперше, що ми маємо враховувати при виборі місця, – це безпека мешканців. Рахів і Верховина постраждали від природного лиха набагато більше, ніж Косів. Під Косовом, де ми знайшли чудову локацію, зсувів не було. Там пологі схили, листвені дерева і повна безпека" , – написав Боєчко.

За його словами, обрана для нового казкового містечка місцевість дуже схожа на зображену в фільмі "Володар перснів". Поряд тече невеличка річка, є ставок і власна електрична підстанція.

Як зауважив Боєчко, Косів – чудове старовинне містечко біля підніжжя Карпат, тут є гірськолижний курорт, знаменитий водоспад Гук, багато музеїв, готелів і ресторанчиків. Це центр народного мистецтва Гуцульщини. Крім цього, Косівщину ще за Австро-Угорщини та Польщі вважали "цілющим" краєм. Тут лікували легеневі захворювання, працювало кілька санаторіїв та пансіонатів.

Головною перевагою косівського Гобітленда на противагу верховинському Гобітхілу автори проєкту називають транспортні розв’язки та нові дороги.

"Наша локація рівновіддалена від трьох районних центрів Прикарпаття – Снятина, Коломиї і Верховини, та від двох обласних центрів – Івано-Франківська та Чернівців. До поліклініки і магазинчиків – менше кілометра. До гірськолижної траси – десять хвилин їзди на авто", – зауважив Боєчко.

На території Гобітленда в Косові обіцяють, крім традиційних будиночків гобітів, побудувати 3-4 споруди на деревах, кілька купольних та кам’яних будівель, а ще – звести повноцінну кінну базу, облаштувати форелеві озера. Загалом у містечку буде 25-30 хатинок. Розглядають і можливість створити копальня гномів, а також невеликий зоопарк. На території, оточеній дубовим лісом, планують вирощувати овочі, фрукти, ягоди, а перед будиночками висадити чимало квітів і кущів.

До дестинації буде прокладено асфальтовану дорогу, тож локація має бути зручною для відвідувачів із дітьми й людей старшого віку.

"До Гобітхіла доводиться 500-600 метрів підніматися в гору, до Гобітленда буде прокладено асфальт. Людям старшого віку і родинам з маленькими дітьми тут, в Косові, буде комфортніше і безпечніше", – підкреслив Боєчко.

Водночас, за його словами, Гобітленд поступатиметься гірському Гобітхілу краєвидами, адже панорама містечка "гуцульських гобітів" у Косові буде "бідніша" – гори починаються за кілометр-півтора.

Роботи зі спорудження нового казкового містечка стартують наступного тижня – тоді почнуть очищати територію від зарослів. До кінця осені організатори планують спорудити щонайменше 10 будиночків.

За інформацією Андрія Боєчка, реалізація такого ж проєкту в Рахові поки ставиться на паузу через останні природні катаклізми. Однак вона обов’язково продовжиться згодом.

Як повідомлялось, казкове містечко Гобітхіл у Верховинському районі почали будувати наприкінці 2019 року. Наразі на новій туристичній локації завершили будівництво другої черги. Третю планують розпочати восени.

Гобітхіл прагне поєднати казку з реальною Гуцульщиною. Містечко матиме свій герб, гімн, митницю, військо, суд, жандармерію, пресу і навіть пошту. Тут постійно працюватимуть спортивні та туристичні інструктори, колиба, санна та лижна траси, траса для зорба, тарзанка і багато інших атракцій для дітей. Окремою окрасою містечка стане озеро з форелями та осетрами.

Будувати казкове містечко вирішили після ухвалення державної програми розвитку Карпат.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!