На Прикарпатті обсерваторія на горі Піп Іван запрацює у 2018 році


У селищі Ворохта на Прикарпатті відбулася робоча зустріч у рамках спільного українсько-польського проекту щодо відновлення колишньої астрономічної обсерваторії на горі Піп Іван і створення поста гірських рятувальників з місцем дислокації в будівлі обсерваторії.

В зустрічі взяли участь представники Польської делегації: Ян Маліцький – Директор Центру Східних досліджень Варшавського університету, науковці та архітектори. З української сторони - Віктор Кучера – заступник директора Департаменту  - начальник управління організації реагування та контролю готовності підрозділів ДСНС України, Володимир Чернецький – начальник Управління ДСНС України в Івано-Франківській області та працівники Управління, Ігор Цепенда – ректор Прикарпатського університету ім..В.Стефаника та представники даного навчального закладу, а також, Ігор Олійник – голова комісії обласної ради з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, комунікацій, дорожнього та житлово-комунального господарства.

В ході зустрічі обговорювалося питання  технічного відновлення обсерваторії –  від foto 2даху до комунікацій та технічного і наукового оснащення. Свої думки  з цього приводу висловили польські архітектори, які мають багатий досвід таких відновлювальних робіт. Важливим аспектом  повноцінної функціональності обсерваторії, в першу чергу, є наявність вододжерела та джерела електричної енергії, тож вирішення цих питань потребуватиме  серйозних напрацювань. Загалом за спільною домовленістю,  розпочати відновлювальні роботи вирішено у травні цього року.

Також йшлося і про створення поста гірських рятувальників в приміщенні обсерваторії, а це означає – створити нормальні побутові умови та облаштувати ряд foto3приміщень для їх діяльності і, звичайно,  укомплектувати штат гірських рятувальників для належного несення служби на високогір’ї. Своїм досвідом  з цієї проблеми поділився представник гірських рятувальників «GOPR» Анжей Чех, який розповів про структуру, укомплектованість та підготовку гірських рятувальників Республіки Польща.

Загалом на обидві сторони чекає великий об’єм роботи, який розрахований на  5 років. Зокрема  на наступний рік заплановано    введення  в дію постійно діючої міжнародної метеорологічної станції із сучасним устаткуванням та відкриття стаціонарного посту гірських рятувальників. У майбутньому –  здача головного приміщення астрономічної обсерваторії, в якому будуть розміщені центр з досліджень флори  і фауни Карпатського національного парку і туристичний стаціонар. 

Сама ж обсерваторія розпочне свою науково-дослідницьку діяльність у 2018 році.