На території двох прикарпатських громад запровадили карантин через кукурядзяного жука


В Івано-Франківській області запроваджено карантинний режим у зв’язку із виявленням західного кукурудзяного жука.

Під час фітосанітарного моніторингу полів у серпні 2024 інспектори Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області виявили карантинного шкідника – західного кукурудзяного жука. Мова йде про 13 га в селі Уїзд Рогатинської громади та 21 га на території  с. Велика Кам’янка П'ядицької громади, пише "Бліц-Інфо".

Відтак, розпорядженнями Івано-Франківської та Коломийської РДА на територіях цих господарств запровадили карантинний режим. Також визначено, як локалізувати та ліквідувати західного кукурудзяного жука на території цих господарств на 5 найближчих років.

"Проблема західного кукурудзяного жука актуальна для українських полів, адже в окремих регіонах він став уже масовим шкідником. Дорослі комахи пошкоджують волоть, що істотно знижує кількість пилку, стовпчики жіночих суцвіть, іноді обгризають молоді качани. При живленні жука на генеративних органах зменшується кількість зерен в качані, в результаті цього падає врожайність. На листових пластинах жуки вигризають смужки, після чого листя біліють. У період наливу (молочного дозрівання зерна) - жуки перегризають оболонку, оголених на верхівці качанів, зерен і повністю з'їдають їх вміст. Недобір урожаю коливається від 35 до 100%, знижується якість продукції, погіршуються посівні властивості.

Особливо небезпечні личинки, які живляться коренями кукурудзи. Личинки перших віків спочатку об'їдають кореневі волоски, потім тонкі корінці, а згодом великі та стрижневі, при цьому заносячи збудників кореневої гнилі. В результаті пошкоджені рослини жовтіють, відстають у рості, в'януть, а молоді нерідко зовсім гинуть. Ослаблені дорослі рослини під час сильних вітрів та дощів легко полягають, і стебло набуває форми "гусячої шиї". При цьому стає повністю або частково неможливим механізоване збирання врожаю. Найбільша шкодочинність жука спостерігається на тих полях, де відсутня сівозміна. При беззмінному вирощуванні кукурудзи щільність популяції цього шкідника істотно зростає", - пояснюють фахівці. 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!