На території Галицької громади пропонують збудувати малу ГЕС (ВІДЕО)


Будівництво малої ГЕС на території Галицької громади. Це та інші питання розглянули депутати на засіданні комісії обласної ради з питань екології.

Будувати малу ГЕС хочуть на річці Дністер за межами села Острів. Її орієнтовна потужність - 2 мегавати, кажуть ініціатори спорудження. Відтак, на реалізацію проєкту їм потрібен дозвіл від місцевої влади, передає "Бліц-Інфо"  з посиланням на ОТБ "Галичина". 

"Дністер дуже повноводний. Тож аби аби вийти на потужність 2 мегавати, потрібно підняти рівень річки на невелику висоту - до 2,5 метрів. Тобто, це в межах існуючих берегів. Ми не перегороджуємо річку бетонними спорудами, а ставимо полімерну греблю",  - пояснює Андрій, співвласник компанії, яка хоче збудувати ГЕС.

 Міський голова Галицької громади Олег Кантор каже, що така ідея зараз дуже на часі - у час, коли країна переживає енергетичну кризу через російські обстріли. 

"Таких міні-ГЕС є багато закордоном, чи навіть в тій же ж Закарпатській області. Тому варто підтримати цю ідею", - переконаний Олег Кантор. 

Натомість заступник голови Івано-Франківської облради Василь Гладій каже, що обласна рада немає таких повноважень дозволяти чи забороняти будівництва ГЕС. А профільна комісія може дали лише рекомендації. Відтак, рішення за територіальною громадою та погодженням з державними інституаціями. 

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!