Начальник сервісного центру МВС розповів, як зміняться правила отримання посвідчення водія в Україні


В Україні планується зміна умов складання теоретичних та пракичних іспитів для отримання посвідчення водія.

У Донецькому державному університеті внутрішніх справ, який зараз перемістився до Кривого Рогу, відбулась Молодіжна науково-практична конференція «Безпека на дорозі». Захід пройшов під час 7-го Глобального тижня безпеки дорожнього руху в Україні, йдеться на сайті Головного сервісного центру МВС.

Начальник Головного сервісного центру МВС виступив перед курсантами із темою, яка може стосуватись кожного.

«Безпека на дорозі — один із напрямків діяльності Головного сервісного центру МВС. Оскільки саме до нашої компетенції належить екзаменація кандидатів у водії різних категорій транспортних засобів. Як єдиний в Україні орган видачі посвідчення водія вперше, ми активно працюємо над удосконаленням усіх процесів при складанні іспитів. Технічний прогрес рухається і ми з ним. Цього року перед нами стоїть завдання змінити процедуру складання іспитів у сервісних центрах МВС. На меті — виключення фактору впливу екзаменаторів чи сторонніх осіб на результати іспитів, а також розширення інструментів для оскарження результатів. Гаслом цього проєкту є «Знаєш — успішно складаєш». Прозорість складання іспитів — це те, що хоче суспільство і те, що ми маємо забезпечувати», — зазначив Микола Рудик у своєму виступі на конференції.

Головний сервісний центр МВС має на меті зробити процес складання іспитів якомога прозорішим та надати кандидатам у водії кілька зручних інструментів: 

запис на практичний іспит онлайн — кількість візитів може скоротитись до 1, адже талон попереднього запису можна буде отримати через сайт Головного сервісного центру МВС, а не тільки в терміналі безпосередньо в приміщенні, як це є зараз;

оскарження результатів іспитів можна буде здійснити впродовж тривалішого періоду — він становитиме 30 днів, а не 3 як зараз;

фіксація складання іспитів розшириться, тому можна буде і почути і побачити з різних ракурсів усе, що відбувалось під час іспиту — у класах для теорії більше не буде «сліпих зон», адже буде по 4 камери спостереження, які забезпечать перехресне знімання та додатково фіксуватиметься і звук у приміщенні, а в автівках категорії В для практичних іспитів буде по 2 реєстратори, камера з кутом огляду салону на 360°.

«Технічні умови осучаснюємо. А щодо порядку самих іспитів —  для людей не змінюється нічого. На теорії як було 20 питань та 20 хвилин —  так і залишається. На практиці як було виконання руху за маршрутом —  так і є. Нагадаю, що з міркувань безпеки вправи на майданчику біля сервісного центру МВС на час дії воєнного стану поки спрощені —  є тільки рух за маршрутом. Усі маршрути затверджені нами та військовими адміністраціями і опубліковані на сайті», — пояснив начальник Головного сервісного центру МВС.

Усі ці зміни мають відбутись до кінця 2023 року.

Нагадуємо, що консультацію щодо послуг сервісних центрів МВС можна отримати за телефоном (044) 290-19-88 або на сторінці Головного сервісного центру МВС в Фейсбук. Відповіді на найпоширеніші питання можна знайти на сайті.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!