Надвірнянська райрада вирішила здати Пнівський замок в оренду


Надвірнянська районна рада під час засідання 18 листопада прийняла рішення про здачу в оренду Пнівського замку через аукціон.

За це проголосував 21 депутат, утрималися - 4. Про таке незвичне рішення розповіла депутатка Надвірнянської районної ради від фракції "Свобода" Вікторія Пицюк, пише Бліц-Інфо. 

Так, шостим питанням на сесію винесли рішення "Про намір передачі в оренду приміщень і будівель". Серед переліку - Пнівський замок площею 883, 9 квадратів. Попри спротив деяких депутатів, сесія таки проголосувала за передачу замку в оренду.

За словами Вікторії Пицюк, вперше таку прозицію озвучили на попередній, 11 сесії. Втім, тоді у залі не вистачило голосів. Відтак, питання передачі в оренду замку винесли на наступну, 12 сесію. 

"Пропозиція колеги-депутата про виключення Пнівського замку з переліку об’єктів для передачі в оренду не набрала підтримки. Моя пропозиція про необхідність вивчити і винести питання Пнівського замку окремим рішенням і з аргументами щодо необхідності передачі його в оренду, створення комісії для вивчення цього питання взагалі не була поставлена на голосування. В метушні рішення №6 таки протягнули", - зазначає депутатка.

Немає опису.

До слова, на сесію завітала громада Пасічнянської громади на чолі з головою Андрієм Гундою. Варто зазначити, що Пнівський замок є об’єктом спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст району, але розміщений на території Пасічнянської громади  в с. Пнів. 

Голова Пасічнянської громади заявив про намір вкладати кошти в реставрацію і тим самим апелював повернутися до розгляду питання. За словами Андрія Гунди, є проєкт Європейського Союзу спільно з Румунією, де на реставрацію Пнівського замку виділять майже 500 тисяч євро. Але його блокує районна рада. Але райрада не прислухалася до голови і до розгляду питання не повернулася. 

"У цій вакханалії, я особисто бачу Пнівський замок громадським простором для всього Прикарпаття та й загалом України, а не об’єктом нерухомості для оренди. Взагалі невідомо на яких умовах орендар здійснюватиме оренду Пам'ятки архітектури національного значення. Невже візьме в оренду, щоб вкладати мільйони в реставрацію? Район великий, можливість вільно провести фестиваль чи будь-який інший захід, як от Дженджур-Фист чи театр під відкритим небом, повинна мати кожна громада району, а ще якщо хоче вкласти кошти в реставрацію то не бачу нічого поганого в цьому. Однак надалі громада змушена буде заплатити орендарю за оренду свого ж об'єкту нерухомості. Був час коли фортеця була непотрібна нікому, а тепер от така з усіх сторін надмірна опіка. Принаймні варто було б провести громадські слухання з цього питання", - вважає Вікторія Пицюк.

До слова, на сайті районної ради немає переліку об'єктів, які проголосували цим рішення. Лише  - поіменний список голосування депутатів. 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!