Нардеп Прощук: Потрібно запобігати паводкам, а не лише ліквідовувати наслідки


На черговому засіданні екокомітету у Верховній раді основним питанням розгляду стало подолання й попередження в майбутньому наслідків паводків.Нардепи заслухали очільників Держводагентства, ДСНС та Держгеонадр, представника Держлісагенства.

Народний депутат від Калущини Едуард Прощук вкотре наголосив, що важливо запобігати паводкам, а не ліквідовувати наслідки. Адже профінансувавши протипаводкову інфраструктуру завчасно (а це близько 500 мільйонів гривень на рік Держводагентству) можна попередити витрати держави та місцевих громад на подолання наслідків стихії. 

 Едуард Прощук також озвучив на засіданні пропозиції, які повинні увійти до майбутньої стратегії протипаводкових заходів. А саме:

- провести критичний аналіз ситуації, щоб запобігти руйнівним наслідкам повеней в Карпатському регіоні;

- здійснити перевірку дозволів на забудову в межах прибережних захисних смуг та водоохоронних зон;

- зобов’язати фізичних та юридичних осіб укласти договори на вивезення відходів. Відсутність такого договору має передбачати адміністративну відповідальність;

- розробити та впровадити заходи протипаводкового захисту.

Про що йдеться?

- будівництво та реконструкцію захисних укріплень та дамб;

- будівництво протиповеневих та комплексних водосховищ;

- планування відведення максимального стоку у спеціальні накопичувачі або природні пониження у рельєфі місцевості;

- інженерна підготовка і впорядкування заплав для пропуску повеней;- впорядкування систем каналізацій у населених пунктах та промислових зонах ймовірного затоплення.

"Парламент вже прийняв законопроєкт №3664, яким фактично розблокував можливість Міністерства захисту довкілля прямо й самостійно, в межах своїх повноважень, користуватись передбаченим йому коштами, а це крок до ефективної роботи міністерства", - написав Прощук у мережі.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!