Науковець з Прикарпаття пояснив, чому джипінг шкодить Карпатам


Питання щодо шкідливого впливу джипінгу на довкілля та його заборону чи обмеження в Україні піднімалися неодноразово.

Про шкоду джипінг вкотре розповів начальник наукового відділу Галицького національного природного парку Василь Маланюк.

За словами науковця, населені пункти Івано-Франківської області такі як Яремче, Микуличин чи Татарів буквально кишать пунктами прокату джипів і квадроциклів.

"Для багатьох людей, які люблять природу, питання врегулювання джипінгу є досить актуальним. Навіть зараз. Не один рік триває страшна війна з російським мордором, минув рік від повномасштабного вторгнення. Ворог завдає неймовірних страждань Україні, вбиваючи тисячі людей, руйнуючи цілі міста і села. Багатомільярдних збитків зазнало і довкілля. На жаль, є в нас і внутрішні вороги, які прикриваючись війною та стандартними відмовками, що це «не на часі», «люди виживають як можуть», нещадно знищують природу",- йдеться в дописі.

Тому зареєстрована на сайті Президента електронна петиція № 22/163240-еп «Про врегулювання джипінгу в Україні» є абсолютно правильною. Відповідно до законів України «Про природно-заповідний фонд України», «Про охорону навколишнього природного середовища України», «Про Червону книгу України»; доручення Міністерства охорони навколишнього природного середовища України № 12178/26/10-10 від 21.06.2010 року «Щодо обмеження шкідливої діяльності на територіях природно-заповідного фонду»; наказу Міністерства екології та природних ресурсів України від 16.03.2015 № 80 «Про додаткові заходи щодо збереження територій та об'єктів природно-заповідного фонду», який забороняє проведення ралі та джипінгів на територіях природно-заповідного фонду; розпорядження Івано-Франківської обласної державної адміністрації №138 «Про заборону «джипінгу» та використання інших транспортних засобів на територіях природно-заповідного фонду Івано-Франківської області» від 18.05.2008, джипінг на території об’єктів ПЗФ Івано-Франківської області заборонений.

Згідно з цим, про будь-які поїздки джипами на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду України не може бути й мови. А джипінг якраз є одним з наймасштабніших видів антропогенного навантаження на природні екосистеми, і в останні роки активно розвивається. На жаль, водії (пасажири) квадроциклів, джипів, багі та іншого подібного транспорту великої прохідності, а також місцеві ділки та бізнесмени, які пропонують такі сумнівні розваги, є далекими від екологічної свідомості. Великою проблемою є й те, що в Україні через неврегулювання питання джипінгу сюди приїжджають закордонні туристи, де цей шкідливий і злочинний для природи вид туризму заборонений.

"Джипінг вкрай негативно впливає на природні екосистеми. Починаючи від шуму, який лякає диких тварин, вихлопних газів, і закінчуючи ерозією ґрунту, псуванням лісових доріг, забрудненням річок і струмків нафтопродуктами, знищенням рослин, тварин і грибів. Надзвичайно великої шкоди джипінг завдає рідкісним земноводним тваринам з Червоної книги України, наприклад, кумці жовточеревій, саламандрі плямистій, альпійському та карпатському тритонам, які живуть та розмножуються у калюжах, що утворюються на гірських дорогах та стежках. Причому, по мірі росту вибоїн на дорогах, джипери прокладають нові стежки.

Проїжджаючи дорогами, джипи створюють також дискомфорт і небезпеку для піших туристів. Крім того, як показали нещодавні випадки в Карпатах, небезпека існує і для самих джиперів. В регіонах, де розвинений джипінг, спостерігається зменшення туристичної привабливості для інших туристів. Відповідно до вищезазначеного, вважаємо, що джипінг в межах Галицького НПП є категорично неприпустимим через надзвичайно шкідливий вплив на довкілля, а в загальному, цей вид туризму повинен бути повністю заборонений. Більшість людей, перебуваючи на природі, хочуть слухати шум вітру на вершинах Карпат, спів пташок та дзюркіт струмків у лісі, шепіт прибою біля моря, а не рев двигунів",- пояснили на сторінці нацпарку.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!