Навесні на Франківщині планують облаштувати перший в області глемпінг


На Івано-Франківщині планують облаштувати перший в області глемпінг – містечко геокуполів на природоохоронних територіях з покращеними умовами перебування.

Про це Суспільному розповів директор Дністровського регіонально-ландшафтного парку Михайло Ковтун.

За його словами, цей глемпінг стане першим всесезонним в Україні. Містечко облаштують біля села Петрів Олешанської територіальної громади. Михайло Ковтун каже, що там встановлять вісім будинків для туристів та один для адміністрації і кухні. Мережа таких містечок має охопити чотири природні парки в Івано-Франківській, Закарпатській, Львівській та Донецькій областях.

Директор Дністровського регіонально-ландшафтного парку каже, що будиночки виготовлять з екологічно чистих матеріалів. Для цього розробники приблизно три роки вивчали досвід інших країн.

"Глемпінг – це гламурний кемпінг. Умови перебування у таких будиночках будуть покращеного типу. Ми хочемо, щоб людина вільно себе почувала як вдома, тобто, щоб там були всі зручності — комфортні ліжка, комфортні меблі, комфортний санвузол. Там буде гаряча вода, підігрів, система кондиціонування, рекуперація повітря", – сказав Михайло Ковтун.

Орієнтовна вартість облаштування такого містечка складає 7 млн грн. За словами Михайла Ковтуна, зараз готуються до оголошення тендеру. Закупити геокуполи для глемпінгу планують до кінця року. Зараз у Дністровському парку готують ділянку під встановлення будинків та прокладення комунікацій.

"Глемпінги – це є малі архітектурні форми, які не шкодять ландшафту, на якому їх розмістять. Природоохоронні території саме цінні рідкісною флорою, фауною. Водночас турист, обираючи відпочинок, намагається бути якомога далі від населених пунктів, від місць масового скупчення людей і туристів. Десь намагаються одноосібно чи в маленькій компанії відпочивати. І ми, відповідаючи на запит цих туристів, вирішили спроєктувати, змоделювати такий вид відпочинку, який безпосередньо наближає туриста до наших природоохоронних територій", – розповідає Михайло Ковтун.

Зараз на Прикарпатті працюють два кемпінги. У них можуть відпочити в комфортних умовах приблизно 60 людей. Стільки ж відпочивають у наметах, розповідає менеджерка з активного туризму одного з кемпінгів Тетяна Козяк. За її словами, під час та після карантину попит на такий відпочинок зріс. Окрім того, з кожним роком туристи хочуть більш комфортних умов проживання.

"Цього літа ми облаштували басейн, який є дуже зручним як для діток, так і для дорослих. Його наші туристи сприйняли просто "на ура". Є багато нововведень, зони відпочинку для діток. Ми облаштували спеціальні лавочки", – каже Тетяна Козяк.

Катерина Вовк та Андрій Садовий розповіли, що приїхали до одного з кемпінгів зі Львова. Туристи кажуть, що люблять активний відпочинок трохи далі від людей та ближче до природи. За словами Катерини Вовк, у Львові у вихідні – багато туристів, тому проводити там час не завжди комфортно. Сюди приїжджають покататися на байдарках.

"Готелі – це класно, але не завжди настільки затишно і комфортно як тут. Хочеться бути ближче до природи. Ну і тут можна поєднувати такий звичайний відпочинок разом з активним: байдарки, велосипед. Можна приїхати, побігати тут, походити. І немає такого шуму", – сказала туристка.

Схожі глемпінги вже працюють на узбережжі Чорного та Азовського морів, але відпочити там можна лише влітку.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!