«Не тікаймо, хлопці!»


У Богородчанському райвійськкоматі, куди днями запросили журналістів, саме проходили медкомісію 16-річні школярі для прописки їх надалі до призовних дільниць. Але нас більше цікавило, як відбувається мобілізація

За словами заступника комісара Надвірнянсько-Богородчанського військкомату майора Юрія Винника, на цей момент було надіслано 1 525 мобілізаційних повісток, причому 195 вручено безпосередньо в руки. Як зазначив Юрій Григорович, було враховано помилки, допущені під час минулої — третьої хвилі мобілізації. Зокрема, він особисто побував у 25 населених пунктах, які належать до його зони, проводив зустрічі у сільрадах, роздавав агітаційні матеріали. Тому наразі тут не спостерігаємо таких ексцесів, як торік. 

Слід додати: щоби поліпшити якість медичного обстеження призовників, на 60 відсотків оновили медкомісію. За результатами її роботи, із 47 осіб, які з’явилися для проходження комісії, тільки 19-х визнано придатними для військової служби. Ще 24 чоловіки за станом здоров’я служити не можуть. Частина призовників проходить додаткове медичне обстеження.

Відрадно, що 20 жителів району зголосилися добровольцями. Однак вистачає й таких, котрі без поважних причин покинули місце проживання, що можна трактувати як ухилення від проходження служби. Їх ні багато ні мало — аж 225. Як наголосив Юрій Винник, списки цих людей зберігатимуть 15 років, і в майбутньому можуть виникнути проблеми для їх фігурантів при, скажімо, влаштуванні на державну роботу, вже не кажучи про якесь кар’єрне зростання. 

На момент підготовки цього матеріалу до навчального табору саме з Богородчанського військкомату відправлено 10 осіб, більшість з яких — добровольці. Дехто з них має трьох і більше дітей. Дехто мав дуже добрі роботу і зарплату — до десяти тисяч гривень. Але вони добре розуміють, що є таке поняття, як громадянський обов’язок. 

З одним із таких свідомих людей вдалося поспілкуватися у військкоматі, куди він з’явився з повісткою. Василю Морозу — 41 рік. Але завдяки тому, що останні 9 років він працював учителем фізкультури, перебуває у чудовій фізичній формі. Вдома на те, що чоловіка призивають до війська, відреагували по-різному. До речі, у Василя Дмитровича хвора мати: вона не чує. Але, переконаний, схвалила б його крок. Отож і звертається до інших призовників: «Не тікаймо, хлопці! Хто захищатиме нашу державу, як не ми?!».

Користуючись нагодою, заступник надвірнянсько-богородчанського комісара зазначив, що протягом квітня—травня проводитимуть призов на строкову службу осіб віком від 20 до 27 років. Тому під це потраплять і ті особи, які були зараховані в резерв ГШ ЗСУ віком до 25 років.

Галичина