Прикарпатські депутати вважають неприпустимим перегляд мовного законодавства


31 липня Івано-Франківська обласна рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова, прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо неприпустимості перегляду мовного законодавства.

Як зауважила доповідачка, депутатка Івано-Франківської облради Наталя Щербій, українці дуже легко піддаються на маніпуляції, які насаджуються ворогом. Адже інформаційний складник гібридної війни став одним із ключових у російській агресії проти України. Депутатка також нагадала ситуацію у Білорусії, де російська вже фактично витіснила рідну мову держави – білоруську.

«Проросійська п’ята колона та олігархат і далі деморалізують українське суспільство, насміхаючись над усім українським та прививаючи нам комплекс малоросійства, який полягає у відмові від своєї мови, визнання власної культури менш вартісною, ніж російська. Цього разу «зелена» влада хоче скасувати перехід на навчання українською мовою тих учнів 5-11 класів, які досі навчалися російською, узаконити викладання російською мовою в школах, бо всі ми розуміємо, що на сході України де-факто російська мова домінувала всюди, в тому числі, й освітньому просторі. Чого чекати нам далі? Ми відстоюємо українську мову у судах, бо представники «Опозиційної платформи» вважають, що порушуються їхні конституційні права використання рідної мови. Такі дії – це відкрите політичне замовлення, спрямоване на дискредитацію самої ідеї повноформатного функціонування української мови, як державної. Замовлення на недопущення її реального використання. Особливо, в системі освіти, державного адміністрування та інформаційному просторі. Нам пропонують різні варіанти розв’язання мовного питання в Україні, аби лише вона не стала українськомовною, українськоцентричною та не мала свого індивідуального обличчя у сучасній цивілізації, була безликою. Немає таких понять «какая разніца». Різниця завжди була, є і буде. Ми самобутній український народ зі своєю історією, мовою та культурою. Українською. І здатні відрізнити зерно від полови та протидіяти ворожим настроям гібридної війни у різних аспектах і вимірах», - зазначила свободівка.

Тож, як йдеться у тексті звернення, Івано-Франківська обласна рада закликає проявити державну відповідальність і політичну волю й не допустити прийняття українофобського законопроєкту № 2362 авторства нардепа від “Слуги народу” Максима Бужанського “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державною мовою в закладах освіти”, мета якого – продовження русифікації української освіти. А також, зняти цей русифікаторський законопроєкт із розгляду та припинити дискусії, які нівелюють державний статус української мови. Адже, спроби обмежити використання української мови у публічній сфері є політичною диверсією проти України, української нації та кожного українця.

"Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, переконані, що такі заяви руйнують єдність нації і є черговою спробою поділити українців на різні сорти. Все це може призвести до перетворення України на колонію та спровокувати громадянський конфлікт", - зазначається у зверненні, яке підтримало більшість обласних обранців.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!