Олег Соскін: 2013 рік - фінансовий колапс України


Українська держава, як виглядає, сьогодні функціонує лише за рахунок зовнішніх і внутрішніх запозичень.

Всі економічні і фінансові показники свідчать про повний крах вже не просто правлячого режиму чи Партії регіонів або Януковича та уряду Азарова, а просто про крах держави Україна, про крах всього українського народу, української нації. Мова йде про економічний, соціальний крах, після якого настане і політичний, геополітичний і геоекономічний крах країни.

В чому це проявляється? Розглянемо лише один невеличкий елемент, який підтверджує наш висновок.
Дохідна частина державного бюджету на 2013 рік затверджена на рівні 363,1 млрд. гривень, видаткова частина – 412,4 млрд. Отже в середньому  в місяць дохідна частина має складати 30,26 млрд. гривень, а видаткова – 34,37 млрд. гривень. Натомість у січні квітні дохідна частина держбюджету виконана на рівні 106,12 млрд. гривень, а видаткова 121,71 млрд. гривень. Якщо ж виходити із середніх показників, закладених у держбюджеті, то за чотири місяці дохідна частина мала би складати 121,04 млрд. гривень, а видаткова 137,48 млрд. гривень.
Отже, окрім дефіциту державного бюджету, який за підсумками чотирьох місяців 2013 року склав 16 млрд. гривень ще приблизно на таку ж суму дохідна частина була недофінансована.
В цей же час станом на 17 червня 2013 року уряд вже здійснив запозичень на суму 72,78 млрд. гривень. Зрозуміло, що доходи в травні і червні більшими не стали, вони могли ще зменшитися, адже в травні падіння промислового виробництва порівняно з квітнем склало 5,6%. Яка буде ситуація в червні – ще невідомо, можливо, ще гірша.
Тому, якщо умовно розділити дохідну частину державного бюджету на 3 частини, то виходить, що одну частину уряд збирає через податки, одну позичає, а ще третину просто недофінансовує. Отже, реально, дохідної частини вистачає лише на покриття однієї третини видаткової частини бюджету.
Отже, фактично країна живе лише за рахунок зовнішніх і внутрішніх запозичень. Але всередині грошей вже немає, відбувається просто емісія гривні. А зовні теж вже ніхто не хоче брати українські цінні папери, тому що їх немає кому гарантувати. А механізм розміщення єврооблігацій через офшорні юрисдикції після краху Кіпру припинився, тому що англійські офшори вже не хочуть ризикувати. Відтак, вже вичерпав себе механізм, коли кланові угрупування самі в себе кували єврооблігації через офшори.
Тому, як ми бачимо, фінансово-економічний крах України стає невідворотним. Але як довго українці це терпітимуть? Чому ніхто не виступає проти, чому всі мовчать?
 
Олег Соскін