Олександр Сич: Українське книговидання потребує державної підтримки


Критична залежність українського книжкового ринку від імпортованої книги загрожує національній безпеці. Близько 80% книжок, які продають у країні, було свого часу ввезено з-за кордону, 3/4 з них видано в Росії.

Про це Віце-прем'єр-міністр України Олександр Сич розповів в етері радіо "Свобода" у програмі "Майбутнє української книги", що відбулася 10 липня 2014 року.

Свободівець прямо пов'язав нинішню ситуацію на сході країни з недолугою гуманітарною політикою колишнього уряду, зокрема щодо українського книговидання:

"З вини минулої влади, яка нехтувала належною державною підтримкою галузі, інтерес до читання в громадян зменшувався пропорційно до поширення продукту не найкращої якости, що пропагував цінності сусідньої держави".

Віце-прем'єр наголосив на потребі невідкладного напрацювання дієвих механізмів захисту українського книжкового ринку, розбудови відповідної мережі книгорозповсюдження і популяризації книги як одного з найбільш делікатних і потужних інструментів творення особистости, нації і культури, моральности і державности.

"Книгу не можна розглядати як звичайний товар широкого вжитку, цінність якого вичерпується вартістю паперу і поліграфічних послуг", – підкреслив націоналіст.

Олександр Сич високо оцінив роль експертів і громадськости в підготовці відповідних державних рішень: "На базі відновленої Міжвідомчої комісії з питань сприяння розвитку вітчизняного книговидання та книгорозповсюдження при Кабінеті Міністрів нині напрацьовуються зміни до законодавства, покликані забезпечити прозорість надання пільг українському книговидавцеві, оптимізувати управління книговидавничою справою і реструктурувати державне замовлення на книговидавничу продукцію".