Підрозділ Дмитра "Да Вінчі" Коцюбайла ініціює обговорення проєкту пам'ятника на його честь у Києві


1 окремий штурмовий батальйон «Да Вінчі», яким керував Дмитро Коцюбайло, ініціює публічне обговорення щодо встановлення пам’ятника на йому честь на Аскольдовій могилі у Києві, де він нині похований.

Про це повідомили у 1 ОШБ «Да Вінчі», передає Громадське.

Там зазначили, що вже 2 рік домагаються вшанування пам’яті полеглого військового до дня його народження — 1 листопада. У батальйоні наголошують, що у питанні фундаменталізації історичної пам'яті про Дмитра Коцюбайла керуються моральним правом бути ініціатором цього процесу.

Відтак підрозділ започатковує публічне обговорення проєкту пам’ятника на честь Дмитра Коцюбайла. Також там закликали Український інститут національної пам’яті Музей історії Майдану надати місце, а КМВА та міського голову Віталія Кличка — надати дозвіл на проведення монтажних робіт на урочищі «Аскольдова могила».

«Ми переконані, що меморіал на могилі Да Вінчі невідворотно перетвориться на місце колективної сили українців, а відтак його художнє оформлення, проект та напис на обеліску, має визначатися з урахуванням думки громадськості, істориків, архітекторів, діячів культури, однодумців, побратимів та членів родини Дмитра Коцюбайла», — кажуть військові.

Дмитро Коцюбайло народився в селі Задністрянському, нині Бурштинської громади. На війні Дмитро з 18 років, туди потрапив одразу після Революції Гідності. У 2014 році отримав важке поранення в Пісках Донецької области, після одужання повернувся на фронт. До початку повномасштабного вторгнення був добровольцем, потім вступив у ЗСУ. Вісім років готувався сам та готував інших до "великої" війни.

30 листопада 2021 Дмитро Коцюбайло був відзначений званням Героя України за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України.

У 2022 році отримав звання молодшого лейтенанта.

Загинув Дмитро Коцюбайло 7 березня на Бахмутському напрямку. Йому було 27 років. 



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!