Представники Прикарпаття брали участь у роботі X Світового Конгресу Українців у Львові


У Національному університеті “Львівська політехніка” відбувся триденний X Світовий Конґрес Українців, присвячений пам’яті жертв Голодомору 1932-33 рр. Учасниками зібрання українців світу були делегати складових організацій СКУ, які діють у 33‑ох країнах світу, та представники організацій ще з 14 країн, з якими СКУ підтримує зв`язки, а також активісти громадськості з України та діаспори.

Делегати X Світового Конґресу Українців підбили підсумки праці СКУ за 2008-2013 рр. Під час тематичних сесій  “Євроінтеграція України”, “Світове українство” і “80-річчя Голодомору”  обговорили  актуальні для української спільноти питання, окреслили шляхи діяльності на наступні 5 років.     Також обрано новий склад керівних органів СКУ.

А вже 23-24 серпня також у  стінах «Львівської політехніки»    проходитиме  IV міжнародний конгрес «Світове українство як чинник утвердження держави Україна у міжнародній спільноті», присвячений діаспорі та   200-літтю від Дня народження Тараса Шевченка.  У рамках цього міжнародного конгресу  пройдуть науково-практичні конференції  «Світове українство як чинник утвердження держави Україна у міжнародній спільноті «…землякам моїм в Україні і не в Україні…» та «Шевченко і кобзарство», а також «круглі столи», майстер-класи, презентації, виставки.

В пленарних засіданнях та секціях Х з’їзду СКУ взяв участь член Світового Конгресу  Українців, Президент асоціації українців Іспанії «Україна», радник голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації з питань євроінтеграції та інвестицій Михайло Петруняк ( член Оргкомітету Конгресу,    доповідач   з теми «Вплив української діаспори та українських трудових мігрантів на становлення громадянського суспільства в Україні на шляху до європейської інтеграції»).

В роботі Х Світового Конгресу Українців  також взяли участь група науковців Прикарпатського національного університету ім. Василя  Стефаника, Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, Івано-Франківського національного медичного університету.