Прикарпатські газовики пояснили, звідки взялися платіжки за техобслуговування


Минулого місяця прикарпатці почали отримувати рахунки за технічне обслуговування внутрішньобудинкових газопроводів від Івано-Франківської філії «Газмережі».

Це викликало значний ажіотах в мережі, адже люди не розуміють, що за нова платіжка, чому в кожного різна сума нарахована і чому треба платити окремо, якщо вже платиш за розподіл газу.

Як повідомили Бліц-Інфо у пресслужбі Івано-Франківської філії «Газмережі», технічне обслуговування внутрішньобудинкових газопроводів у багатоквартирних будинках має проводитись раз у 3 або 5 років, залежно від термінів експлуатації газопроводів. Відповідно оплата за технічне обслуговування нараховується після його проведення.

Якщо мережі використовуються менш як 25 років, їх треба обслуговувати один раз на 5 років. Якщо 25 років і більше – раз на 3 роки. Відповідно, платіжка за обслуговування буде надходити один раз на 3 або 5 років. 

Що стосується питання чому людина має платити за технічне обслуговування, якщо платить за розподіл газу, то газовики пояснююють, що це не входить у тариф.

"У тариф на розподіл газу закладено обслуговування газорозподільних мереж до точки приєднання газових мереж внутрішнього газопостачання, а також забезпечення роботи екстреної служби «104», центру обслуговування клієнтів тощо.  Натомість обстеження внутрішньобудинкової системи газопостачання у тариф на послуги розподілу НЕ входить. Банківські реквізити для оплати послуг технічного обслуговування відрізняються від реквізитів для оплати за розподіл газу",- кажуть у пресслужбі.

У Івано-Франківської філії «Газмережі» також пояснили, що вартість технічного обслуговування залежить від протяжності газопроводів та запірної арматури спільної власності у будинку, кількості квартир, технічного стану мереж, обсягу виконаних робіт. Тому суми у платіжках відрізняються. 

Варто зауважити, що граничні рівні вартості робіт з технічного обслуговування газопроводів спільної власності затверджені Постановою НКРЕКП від 29.11.2023 № 2242.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!