Прикарпатський піротехнік повернувся на службу після важкого поранення


Піротехнік Володимир Сірко — це людина, чий життєвий шлях тісно переплетений із небезпекою.

Свій професійний шлях, Володимир розпочав у 2006 році коли лише формувалася піротехнічна група, а перший досвід здобув під час розмінування складів у Новобогданівці. Володимир зізнається, що тоді ще не до кінця розумів, що таке справжня робота сапера. Це не те, що показують у фільмах: тут усе набагато складніше й відповідальніше, пишуть у пресслужбі обласного управління ДСНС. 

У 2015 році Володимир вперше потрапив до зони бойових дій у Костянтинівці, а пізніше працював з підрозділом у найгарячіших точках, таких як Станиця Луганська, Донецьк, Авдіївка, Маріїнка. Проте найбільше викликів чекало на піротехніків після початку повномасштабного вторгнення у 2022 році.

"Сапер постійно вчиться", — підкреслює він. Ці слова особливо актуальні з початком повномасштабної війни, коли зустрічалися заборонені вибухонебезпечні предмети,

Перша ротація піротехнічної групи у Бородянку після деокупації в квітні 2022 запам’яталася найбільше. Володимир згадує, що найбільшу загрозу для цивільного населення становили касетні елементи, розкидані по всьому місту. Робота його команди полягала в тому, щоб очистити територію, щоб люди могли повернутися до своїх домівок.
Пізніше були ротації на Харківщину,Донеччину та інші деокуповані території ,які він з підрозділом очищав від смертоносних предметів. Володимир не раз стикався з тим, як люди легковажать ризиками, попри всі попередження. "Наша робота — попереджати людей про небезпеку, але не всі прислухаються", — говорить Володимир.

Проте є й позитивні моменти. Він згадує випадки коли місцеві мешканці приходили і дякували за їхню роботу. "Це відчуття — безцінне", — зізнається Володимир.

У грудні 2023 року Володимир отримав поранення під час виконання службових обов’язків у одному з населених пунктів Херсонщини. Його врятувала броня та захисні окуляри,а також медичний розрахунок, який працював разом з піротехніками. Тоді весь населений пункт був буквально всіяний касетними бойовими елементами. 

Попри поранення, Володимир повернувся до роботи завдяки підтримці колег і керівництва. "Колектив лікує", — каже він, підкреслюючи важливість та цінність команди, з якою працює.

Сьогодні Володимир займається ще одним важливим напрямком — навчанням ризикам мінної безпеки. Він проводить уроки для всіх категорій населення, допомагаючи людям зрозуміти, яку небезпеку несуть вибухонебезпечні предмети та як правильно діяти у разі їх виявлення.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!