Органіка теж шкодить. Чому туристам не можна залишати відходи у Карпатах


«Це органіка – воно перегниє». І після цього рештки яблука, бананова шкірка , насіння кавуна чи клапоть хліба летить у найближчі кущі.

Вам напевне, не раз доводилося бачити таке ? А може, ви навіть самі так робили? Або гірше - у великі смітники у дикій природі, де харчові відходи перемішані із пластиком та пакетами?

Чи справді органічні відходи безпечні для дикої природи пояснюють на сторінці Дунайсько-Карпатської Програми / Danube-Carpathian Programme.

Абсолютно ні. «Органіка» у дикій природі може принести неабияку шкоду:

1. Запах їжі приваблює диких тварин до туристичних шляхів . Залишками людської їжі можуть живитися цілий ряд тварин – починаючи від гризунів (які, в свою чергу приваблюють змій), аж до лисиць та ведмедів. Якщо поблизу туристичних стежок чи стоянок регулярно викидають їжу – це приваблює все більше тварин. З одного боку, дикі тварини стають залежними від людської їжі, з іншого – це породжує конфлікт між людьми та дикими тваринами, та наражає і людей і лісових мешканців на небезпеку;

2. Викинуті «органічні» рештки їжі на узбіччях доріг часто є причиною загибелі тварин під колесами авто. Залишки яблука, печива чи іншої їжі приваблюють до дороги птахів  та гризунів. Більше того, рештки загиблих на дорозі дрібних тварин, які приходили, щоб поживитися викинутою «органікою» згодом приваблюватимуть і хижаків , що також можуть стати жертвами на дорозі. Так на дорозі, окрім гризунів, гинуть також хижі птахи, лисиці тощо. Концентрація тварин біля доріг може бути причиною аварій на дорогах у яких гинуть люди.

3. Харчові смітники стимулюють поширення інвазійних видів рослин й тварин. Інвазійні мурашки й зарості борщівника особливо користають від наявності таких смітників. Ефект їх впливу буде тривалим і вони спроможні “розчинити” багато біотичних груп дикої природи, зменшивши її площу.

4. Забруднення води. Залишки їжі, викинуті поблизу водойми, матимуть ще більший негативний ефект, адже, забруднюють водойму азотовмісними сполуками. Особливо це згубно для високогірних озер, що внаслідок збільшення вмісту органіки у воді можуть заростати, заболочуватися та згодом просто зникнути.

5. Зменшує туристичну привабливість території. Тут зменшується відчуття території дикої природи, власне те, заради чого ви вийшли у природу. Туризм на територіях дикої природи – вкрай важливий та цінний, як для тих, хто приходить сюди відпочивати, так і для розвитку місцевих громад. Але туризм – має бути відповідальним та сталим. Не залишайте свої відходи у дикій природі, та розкажіть про шкоду «органіки» для дикої природи своїм друзям і рідним.

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety .
Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу».

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!