Прикарпатцям нагадують про підвищені штрафи за спалювання сухої трави


Від сьогодні входять зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Про це повідомили на сторінці Долинський РВ Управління ДСНС України в Івано-Франківській області.

Відтепер за самовільне випалювання рослинності або її залишків можуть оштрафувати! Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян 3 060-5 950 гривень і на посадових осіб - від 15300 до 17000 грн.

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 6120 до 12240 і на посадових осіб - від 17 000 до 306000 грн. Порушення вимог пожежної безпеки в лісах - тягне за собою накладення штрафу на громадян від 1530 до 4590 грн і на посадових осіб - від 4590 до 15300 грн.

Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 4590 до 15300 грн і на посадових осіб - від 10700 до 30600.

Суха трава, немає вологи, у річках нема води, болота сухі, торфовища сухі, сильний вітер прекрасно поширює вогонь. Збільшення кількості пожеж пов’язано з тим, що для них настали кращі умови. За таких умов вогонь може перекинутись на будинки поруч, на ліси, до того ж такі пожежі важко загасити. Листя та траву замість спалювання можна компостувати. Експерти радять зробити на приватній території компостну яму чи купу, звідти з часом отримувати перегній та використовувати його в господарстві.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!