Прикарпатським донорам вже другий рік не виплачують компенсації на харчування


Щодня близько 35 прикарпатців добровільно та безкоштовно здають кров чи плазму в обласній станції переливання крові. За це вони повинні отримувати від держави разове харчування або грошову компенсацію за нього.

На Прикарпатті облрада затвердила її у розмірі 24 гривень. Та вже другий рік поспіль, як гроші на цю статтю в бюджеті не затверджують.

Як розповів кореспонденту «Бліц-Інфо» головний лікар Івано-Франківської обласної станції переливання крові Ігор Дожджанюк, загалом для виплати компенсації на харчування їм потрібно близько 200 тисяч гривень на рік.

«Зараз ми її не виплачуємо, бо не маємо на це грошей. Звичайно, коли облрада виділить кошти, то будемо платити. Хоча більшість донорів відмовляються від цієї мізерної суми, бо йдуть до нас не заради грошей. На сьогодні всі донори перед здачею крові обов’язково п’ють солодкий чай. Та й навіть на нього потрібно близько 20 тисяч гривень на рік», - зауважує Ігор Васильович.

На думку пана Дожджалюка, насправді добровільний донор отримує набагато більше, ніж компенсацію на харчування.

«Адже перед кожною кровоздачею людина проходить безкоштовне обстеження стану здоров’я у лікарів-спеціалістів ОСПК. Також кров донорів досліджується в наших лабораторіях на різні інфекції – сифіліс, гепатити В,С, ВІЛ. Звичайно, без перевірки кров не беремо. А її результати людина може дізнатись в нас наступного дня», - наголошує головний лікар.