Припаркувались: Про роботу КП Сервіс-Авто


Останнім часом у Івано-Франківську знову заговорили про паркування транспорту та роботу комунального підприємства «Технічний центр «Сервіс-Авто», яке цим займається. Мовляв, є сумніви, що плату за цю послугу в Івано-Франківську справляють законно і що вона поповнює міський бюджет. Роботу «Сервіс-Авто» вже розглядала балансова комісія міськвиконкому, її вивчає спеціальна робоча група при міському голові, а фінінспекція зараз проводить планову перевірку фінансово-господарської діяльності підприємс

Інтерес до «Сервіс-Авто» зрозумілий – гроші, яке воно збирає. Претензій до його роботи теж ніколи не бракувало. Спершу водії обурювалися: намалювали на асфальті розмітку і вимагають якусь плату. Потім підприємство звинувачували у тому, що воно занижує показники заповнюваності парковок. А коли 1 квітня минулого року вступила у дію постанова Кабміну про затвердження правил паркування, яка передбачала встановлення паркоматів, справляння плати за паркування в Івано-Франківську взагалі вважали порушенням закону. П’ять місяців підприємство не працювало. Але потім міська влада пішла іншим шляхом, зазначає "Західний кур"єр"
«У згаданій постанові Кабміну передбачено, що оплата за послуги з паркування може справлятися двома шляхами, – каже директор КП «Технічний центр «Сервіс-Авто» Андрій Строїч. – Або готівкою через паркомати, або у безготівковій формі шляхом продажу паркувальних талонів. В Івано-Франківську, відповідно до рішення міської ради,  реалізовано саме другий варіант». 
Для продажу паркувальних талонів підприємство укладає агентські угоди з суб’єктами підприємницької діяльності. «Суб’єкт господарювання при цьому не змінюється. Це «Сервіс-Авто». Але продаж паркувальних талонів здійснює агент, який має на це повноваження, – пояснює А.Строїч. – Гроші від продажу талонів надходять до нас у безготівковій формі і ми щотижня платимо паркувальний збір».
Рішення про відновлення роботи «Сервіс-Авто» і оплату паркування шляхом продажу паркувальних талонів вважає позитивним й заступник директора департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку Михайло Смушак. «Підприємство працює, люди мають роботу, є порядок з паркуванням і поповнюється бюджет», – каже він. Натомість, щоб обладнати існуючі парковки паркоматами, за підрахунками комунальників, необхідно два мільйони гривень, а їх окупність би склала чотири роки. «Чотири роки місто не мало би доходів від паркування. Ну і хто б від цього виграв?» – запитує М.Смушак. Водночас він наголосив, що зі зміною керівництва «Сервіс-Авто» за листопад-грудень 2011 року підприємство зібрало з міських парковок рекордні суми за паркування і нарешті навело порядок на площі Ринок, обмеживши туди в’їзд транспорту. На переконання М.Смушака, позитивна динаміка сплати паркувального збору продовжувалась би й надалі,  якби не постанова Кабміну про паркомати. «А так маємо те, що маємо», – підсумував М.Смушак. 
Дещо іншої думки про діяльність  «Сервіс-Авто» депутат міськради Сергій Борзов. Він каже, що до роботи підприємства є питання. Основне з них – це повнота і вчасність сплати підприємством податків і зборів до бюджету. Саме тому з його ініціативи міський голова створив робочу групу, яка б мала це з’ясувати. Крім того, він був свідком, як плату за паркування брали у вихідний день, хоча у вихідні і святкові дні робити цього не мали б. Також «Сервіс-Авто», за його словами, не виконало рішення міської комісії з безпеки дорожнього руху про влаштування парковки легкових автомобілів на Привокзальній площі, де і надалі паркуються автобуси. Щодо самих агентів, які продають паркувальні талони, то їх, на думку С.Борзова, треба штрафувати за те, що вони ходять по дорозі і порушують правила дорожнього руху.  
Натомість А.Строїч всі ці закиди відкидає. На його переконання, такі коментарі представника міської ради суперечать рішенням засновника підприємства та негативно впливають на громадську думку про діяльність «Сервіс-Авто» протягом усіх 16-ти років його існування.  Він каже, що відповідно до графіку роботи, затвердженого органом місцевого самоврядування, субота є робочим днем. Щодо Привокзальної площі, то у рішенні йдеться про парковку автотранспорту. Автобуси теж автотранспорт і грошей від їх паркування обласне підприємство автобусних станцій, з яким укладена відповідна угода,  сплачує більше, ніж «Сервіс-Авто» отримало б від паркування легкових автомобілів. А на сплату збору за паркування, відповідно до податкового кодексу, підприємство має ще 50 днів часу по завершенні звітного періоду. Зараз заборгованості за минулий рік «Сервіс-Авто» уже не має. З моменту відновлення роботи паркувальних майданчиків до міського бюджету сплачено понад 300 тис. грн. паркувального збору.
У найближчих планах підприємства – провести конкурс на продаж паркувальних талонів на не задіяних наразі майданчиках на вулицях Військових ветеранів, Галицькій (навпроти магазину «Галичанка»), Шевченка, Північному бульварі, Низовій, Тичини. Це дозволить збільшити дохідну частину за рік на 165,5 тис. грн., а збір за паркування – на 57,5 тис. грн. Також воно ініціюватиме зміну цільового призначення паркувальних майданчиків на площі Ринок та частині вулиці Галицької від вул. Новгородської до ресторану «Франко». Економія від таких кроків за рік складе 157,9 тис. грн.