Рекомендації від ОПОРИ: Як зробити вступну кампанію ще прозорішою та ефективнішою


Проаналізувавши кампанію спостереження «За прозорий вступ до ВНЗ» в Івано-Франківській області представники ОПОРИ та вважають за необхідне врегулювати деякі питання.

Відтак координатори Івано-Франківської ОПОРИ пропонують внести деякі зміни аналізуючи результати  цьогорічного моніторингу щодо обмеження кількості заяв, які можуть подати абітурієнти. Крім того, що стосується зловживань 4-ї хвилі зарахування та пріоритетності заяв, повідомляє кореспондент "Бліц-Інфо".

Зокрема, пропонується обмежити кількість заяв, які може подати абітурієнт для участі у конкурсному відборі.

«Ми маємо на увазі, не зменшувати кількість ВНЗ, натомість – зменшивши напрямки підготовки, на які може подавати заяви вступник. Спостерігачі «ОПОРИ» пропонують обмежитися 10-ма – у 5 ВНЗ на 2 напрямки, що додатково сприятиме і профорієнтації особи. Таким чином вибір професії буде більш свідомим», - зазначає Іван Маруняк.

Також за його словами, необхідно визначати пріоритетність заяви, яку подає абітурієнт – у випадку зарахування у першому етапі за пріоритетом №1, вступник автоматично «зникає» з рейтингів у інших ВНЗ. Така функція переконані фахівці теж сприятиме більш усвідомленому вибору професії та фаху, ніж той, який спостерігається зараз.  

Та чи не найважливіший аспект - відкрити для громадськості частину інформації, яка розміщена у ЄДЕБПО, щоб абітурієнти мали змогу оперативно відслідковувати зміни у рейтинговому списку та оцінювати свої шанси для вступу на місця державного замовлення.