Розбірки на межі міста і села


Після прийняття Івано-Франківською міською радою 2013 року рішення «Про погодження межі між м. Івано-Франківськ та с. Вовчинець» міський гаражний кооператив «Соколи», що з 2004 року функціонує на вулиці Вовчинецькій поблизу нинішнього торгового центру «Метро» в обласному центрі, скандально перейшов у підпорядкування Вовчинецької сільської ради.

Члени кооперативу вважають такий розвиток подій правовою колізією, яка порушує їхні права, та відстоюють свої інтереси у судах. Люди переконані, що причиною скандального рішення міськради стали комерційні інтереси забудовників до земельної ділянки з усіма комунікаціями площею 6,22 га, пише Галичина

Ласий шматочок

Територія, на якій тепер в Івано-Франківську на площі понад 6 гектарів розміщується гаражний кооператив «Соколи», колись була у користуванні заводу «Позитрон». Ще 1998 року у зв’язку з тим, що завод ВАТ «Родон», правонаступник заводу «Позитрон», не мав можливості сплачувати за землю, а ділянка, що була передбачена для перспективного будівництва заводом «Позитрон», була не забудована, івано-Франківська міська рада прийняла рішення про облаштування там тимчасової автостоянки і надала її в користування філії ВАТ «Родон» на п’ять років. Після того, як збіг п’ятирічний термін і на цій земельній ділянці було облаштовано  до тисячі гаражів, міська рада вилучила своїм рішенням ділянку в «Родону» через несплату за оренду землі та зареєструвала на ній гаражний кооператив «Соколи», якому 2006 року і надала земельну ділянку в оренду.
Таким чином з’явився інший землекористувач, який і провадив адміністрування згаданої земельної ділянки. А майже десять років по тому — у 2014-му — члени гаражного кооперативу «Соколи» дізналися, що 2008 року Вовчинецька сільська рада спочатку наѕ місяць передала цю землю в оренду, а відтак (як ділянку без гаражів і без відома членів гаражного кооперативу «Соколи) продала її тому ж «Родону». Зауважу, що на той час Вовчинецька сільрада не мала жодних повноважень для таких дій, адже ще не були встановлені межі між містом івано-Франківськом та селом Вовчинцем.

Ситуація збурила людей, адже хтось набув право власності на гараж за договором купівлі-продажу, хтось має свідоцтво на право власності, видане ще ОБТі, і т. д. Звісно, ніхто з власників гаражів, яких нині вже є понад 2 тисячі, не може приватизувати окремо земельну ділянку під гаражем, адже на цю ділянку право власності зареєструвало ТОВ «Х-Адванс». Але тепер маємо юридичну колізію: гаражі — у власності людей, а землю під ними продано ТОВ «Х-Адванс». Вовчинецька сільська рада виготовила проект землеустрою і звернулася до Івано-Франківської міської ради, очолюваної тоді Віктором Анушкевичусом, щоб погодити межі. і за погодженням міської ради згідно з новими межами земельну ділянку площею 6,22 га 2013 року ввели в межі села Вовчинця.

Тож гаражний кооператив «Соколи» вирішив оскаржувати рішення Івано-Франківської міської ради в суді. і нині — після того, як торік «Соколи» програли справу в Івано-Франківському міському суді, апеляційне оскарження розглядає Львівський апеляційний адміністративний суд. Тож крапку на розбірках на межі наразі не поставлено.

Нова влада — нова надія

А паралельно представники кооперативу звернулися вже до Івано-Франківської міської ради нового скликання з електронною петицією — «Скасувати рішення Івано-Франківської міської ради від 8.08.13 р. №1191-37 та повернути землю на Вовчинецькій, 225 в комунальну власність міста». Люди мотивують своє звернення тим, що є висновки державної експертизи землевпорядної документації від 2013 року, де чітко зазначено, що «проект землеустрою щодо встановлення меж населених пунктів с. Вовчинець не в повній мірі відповідає вимогам чинного законодавства України, встановленим нормам і правилам» (означено головні причини), і через це його повернуто на доопрацювання. До речі, у пояснювальній записці до проекту землеустрою щодо встановлення межі с. Вовчинця перелічують численних власників земельних ділянок, землекористувачів, зокрема й орендарів. Однак у цьому переліку чомусь нема ГК «Соколи». Також у матеріалах землеустрою під час так званого «погодження» меж між Вовчинцем та Івано-Франківськом 2013 року не зазначено, яким чином планують використати земельну ділянку площею 6,22 га, на якій провадить свою діяльність гаражний кооператив «Соколи», й т. д. і таких «ляпів» у проекті землеустрою та супровідній документації чимало.

З івано-Франківської міської ради представники гаражного кооперативу одержали попередню відповідь, що їхнє питання розгляне чергова сесія. Cкасування рішення міськради 2013 року, на наш погляд, сприяло б завершенню судового спору між «Соколами» і міськрадою, а головне — врахувало б не лише інтереси членів гаражного кооперативу, а й загалом громади міста івано-Франківська. Як кажуть, нова влада — нова надія.

Ситуація нині навколо зміни «прописки» для «Соколів» напружена, можна навіть сказати — на межі. Гаражний кооператив сплачував кошти за оренду землі, а тепер, коли тривають судові розбірки, податківці не можуть навіть нарахувати суму податку, бо нема продовженого договору оренди. А «Соколи», зі свого боку, не можуть цей договір оренди продовжити, бо оспорюється в судах статус земельної ділянки. Територія гаражного кооперативу — не голе поле: за рахунок членських внесків люди розраховуються за освітлення, вивезення сміття, підтримання в порядку дороги і т. д.

 Тож ділянка, на наш погляд, може бути дуже цікавою для забудовників, адже має газопостачання, центральну каналізацію та інші комунікації, а якщо у судовому порядку ще й визнати нечинними свідоцтва людей про право власності на гаражі (а можливі і такі порухи зацікавлених осіб і викрутаси Феміди), то ласий шматок землі на вулиці Вовчинецькій, 225 ще більше розпалить комерційні апетити підприємців. До речі, за нашими джерелами, адміністрації кооперативу «Соколи» та представникам ініціативної групи «рішайли» вже пропонували фінансові винагороди за сприяння зацікавленим будфірмам.

Використовуючи вказане рішення івано-Франківської міської ради від 8.08.2013 р. №1191-37 «Про погодження межі між м. івано-Франківськ та с. Вовчинець» та ту обставину, що адміністративно-територіальне розташування земельної ділянки площею 6,22 га, на котрій здійснює свою діяльність гаражний кооператив «Соколи», у зв’язку з цим рішенням змінилось, Вовчинецька сільська рада та інші зацікавлені особи через різноманітні судові інстанції намагаються позбавити членів гаражного кооперативу «Соколи» власності на їх гаражі, а також права користування відповідною земельною ділянкою, на якій вони розміщені, чим порушують їхні законні права.

Представники гаражного кооперативу «Соколи» вже звернулися до обласної прокуратури, а перший заступник обласного прокурора — до суду як реагування про визнання недійсним договору купівлі-продажу між Вовчинецькою сільською радою і приватною комерційною структурою ТОВ «Х-Адванс». А також вже притягнуто до кримінальної відповідальності осіб, які давали таку експертну оцінку земельній ділянці на Вовчинецькій, 225, через яку її ціну неправомірно занизили в кілька разів і продали за 1,5 млн. грн. попри її реальну вартість до 9 млн. грн.

Власники гаражів платили за землю ТОВ  «Х-Адванс» (фірмі, керівником якої, як зазначено на її офіційному сайті, є Ярослав Каспрук, директор АТВТ «Родон») немалі кошти, які сягали й 70 гривень на місяць.