Щоб не боліла голова: що з алкоголю можна змішувати за новорічним столом, а що ні?


У більшості українців новорічні свята не обходяться без алкогольних напоїв. Хтось обмежується лише шампанським, однак є багато таких, хто після кришталевого передзвону бокалів полюбляють до салату «Олів’є» чи «Шуби» більш міцніші напої.

У таких випадках головне не перестаратися, щоб на ранок 1 січня не шукати найближчу працюючу аптеку. Що з алкоголю можна змішувати за новорічним столом, а що не варто, ми поцікавилися у професійних наркологів. Тож пропонуємо кілька універсальних порад, які убезпечать вас від ранкового похмілля.

В першу чергу, наркологи не радять змішувати різні спиртні напої. Якщо ж вже і доводиться це робити, то потрібно знати про кілька правил. Саме основне – горілку, яку виготовляють з пшениці, змішувати взагалі ні з чим не можна. І тут народна приказка: «Горілка без пива – гроші на вітер» не підходить.

Також наркологи не радять поєднувати кілька напоїв, котрі виготовляють зі специфічної сировини. Наприклад, не варто вживати разом бурбон, котрий виготовляють з кукурудзи, ром (з очерету), текілу (з агави) чи саке (з рису). Таке розмаїття алкогольних напоїв у новорічну ніч обов’язково дадуться взнаки на вашій печінці вже на наступний ранок, адже з такою кількістю токсичних речовин зовсім різних за своїм складом, організму дуже важко одразу впоратися.

Ще одне «золоте» правило будь-якого святкового застілля – у жодному разі не запивайте алкоголь газованими напоями. Саме вони сприяють швидкому всмоктуванню алкоголю в організм. Результатом цього може стати швидке сп’яніння і інтоксикація організму.

Взагалі, наркологи не радять запивати міцні спиртні напої такі, як горілка, бренді та віскі. Найкраще їх закушувати жирною їжею, яка огортає слизову оболонку шлунку і тим самим уповільнює всмоктування токсичних речовин. Білкова ж їжа діє на організм як сорбент.

А тепер найголовніше – якщо на столі розмаїття алкоголю і таки доводиться вживати різні напої, варто запам’ятати, що змішувати можна тільки спиртні напої виготовлені з однієї сировини. Для прикладу, віскі можна поєднувати із пивом, оскільки вони виготовлені з ячменю. А вино без зайвих ускладнень на ранок можна поєднувати із коньяком, оскільки обидва напої виготовляють з винограду.

А взагалі найкраще не зловживати алкогольними напоями та жирною їжею. Тоді точно на ранок не болітиме голова і спогади про зустріч Нового року в колі близьких чи друзів будуть приємними і не уривчастими.