Скільки коштують новобудови у різних районах Івано-Франківська: аналітика та ціни


Ринок нерухомості західних областей зараз переживає будівельний бум. Попри труднощі з постачанням матеріалів і зростання собівартості самого будівництва забудовники продовжують створювати нове житло.

Івано-Франківськ є одним з міст, в яких девелопери майже відразу відновили роботи на своїх будівельних майданчиках, і зараз входить в топ-5 міст з найвищими темпами будівництва. Та чи доступна українським сім’ям така велика пропозиція новобудов?

Як змінилися ціни на первинку від початку війни

За даними порталу ЛУН, в лютому 2022 року середня вартість 1 квадратного метра первинного житла в Івано-Франківську складала 14 700 грн. На кінець серпня 2024 року 1 квадратний метр в середньому коштує 32 900 грн. Тобто за 2,5 роки новобудови в Франківську подорожчали більш ніж у 2 рази. 

Як видно з графіка, ціни з часом лише зростали, за винятком незначного здешевлення у грудні 2022 (23 400 грн/кв. м) та у березні 2023 (24 100 грн/кв. м). З початку 2024 року спостерігається рівномірне подорожчання до найбільшої за увесь час ціни – 32 900 грн/кв. м.

Немає опису.

Де в Івано-Франківську найдешевші новобудови

Опираючись на дані ЛУН, аналітичний центр компанії blago визначив мікрорайони міста з найдешевшими та найдорожчими пропозиціями від забудовників. За інформацією порталу на 27 серпня 2024 року, найменша вартість 1 квадратного метра квартири в новобудовах мікрорайону Пасічна (від 20 750 грн).

Немає опису.

Майже однаково потрібно заплатити за нове житло у мікрорайонах БАМ (від 32 400 грн/кв. м) та Каскад (від 33 200 грн/кв. м). Дещо дешевші квартири в районі Позитрон (від 29 900 грн/кв. м). 

Хто шукає новеньку квартиру ближче до центру, знайде дорожчі пропозиції. Так, ціна 1 квадратного метра в сучасному ЖК у мікрорайоні Майзлі починається від 33 300 грн. А от новобудови в самому центрі Івано-Франківська коштують відчутно більше – від 40 000 грн/кв. м.

Для порівняння, за нову квартиру на етапі будівництва в районі Набережна (неподалік озера), необхідно заплатити від 34 000 грн/кв. м. Однак за цю суму покупець купує не просто житлову площу, а й можливість користуватися всією інфраструктурою, сервісами та зручностями, які реалізовує забудовник на території ЖК: паркінги, магазини, приватні навчальні заклади, двір зі спортивною інфраструктурою та дитячими майданчиками, доріжки для прогулянок та їзди на велосипеді тощо.

Немає опису.

«В основному найдешевше коштують житлові комплекси економкласу без інфраструктури та двору. Більше зручностей для життя можна знайти у ЖК класу комфорт. В Івано-Франківську такі квартири коштують від 31 800 грн за 1 квадратний метр. І найдорожчі пропозиції – це преміальне житло, ціна на яке в Франківську стартує від 44 100 грн/кв. м. Тож вибираючи квартиру в новобудові, важливо цікавитися не лише цінником, а й тим, що саме пропонує девелопер за свою ціну: чи є в житловому комплексі двір, паркінг, майданчики для дітей, наскільки енергоефективний будинок, які технології застосував забудовник, щоб зробити життя в такому комплексі максимально комфортним та безпроблемним», – прокоментували в аналітичному центрі компанії blago.

__________________________________________________________________________________________________________________________________

Реклама

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!