Скільки в університетах Івано-Франківська вступників мобілізаційного віку


Серед абітурієнтів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу у 2024 році є 10-15% чоловіків мобілізаційного віку. У Прикарпатському національному університеті — 5-7%.

Про це Суспільному розповіли представники освітніх закладів Едуард Лапковський та Олег Фафлей.

В Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу кількість вступників, яким понад 25 років, зменшилася порівняно із 2023 роком, розповів секретар приймальної комісії вишу Олег Фафлей. 

"На бакалавраті їхня кількість зменшилася до 50-60 людей. На магістратурі — теж колосальне зменшення, але там їх набагато більше, ніж на бакалавраті, бо це — всі люди за 25 років. Тобто більшість вже має ступінь бакалавра і йдуть в магістратуру. Ми керуємося чинними нормами ведення військового обліку. У нас працює військово-мобілізаційний відділ. При вступі вони мають надати відповідні військово-облікові документи. Якщо там все добре, вони без проблем мають право вступати", — каже Олег Фафлей.

У 2023 році в Прикарпатському університеті абітурієнтів, яким понад 25 років, було 5%. Цьогоріч очікують 5-7%, каже проректор з науково-педагогічної роботи університету Едуард Лапковський. З його слів, кількість таких вступників зросла порівняно із довоєнним періодом, однак зростання — незначне.

"Є такі вступники, це не секрет, а реалії сьогодення. Будь-яка людина, незалежно від віку, раси, віросповідання, має право на вищу освіту, але для цього вона повинна виконати вимоги. У 2024 році вони стали суворішими, ніж у 2023. Для вступників на магістратуру — це складання ЗНО, ЄВІ з іноземної мови та логіки, єдине фахове випробування. Абітурієнти, які успішно склали ці тести, мають право на вступ. Окрім цього, обов'язкова наявність військово-облікового документа. Якщо вступник представляє його, ми зобов'язані прийняти. Інакше ми порушуємо закон", — пояснює Едуард Лапковський.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!