Сланцевий газ на Прикарпатті: "Батьківщина" розкритикувала Угоду про розподіл вуглеводнів і відмовилася від голосування


Наразі триває сесія Івано-Франківської обласної ради.

Депатути розглядають питання Угоди про розподіл вуглеводнів, яка передбачає видобуток сланцевого газу на території Івано-Франківщини іноземною компанією «Шеврон» та українським приватним підприємством «Надра-Олеська».

Як стало відомо, Городенківський район Івано-Франківської області надіслав лист обласній раді з проханням не включати теритріальну одиницю в Угоду про розподіл вуглеводнів. Як повідомив Скрипничук, це єдиний район Прикарпаття який надіслав подібний лист.

Депутат Івано-Франківської обласної ради, керівник фракції "Батьківщина" в Івано-Франківській обласні раді Юрій Романюк, який опрацьовувава дане питання, під час доповіді розкритикував Угоду про розподіл вуглеводнів і заявив що фракція «Батьківщина» в обласній раді не дасть жодного голосу за дану угоду.

Депутат віпеневний, що в угоді є ціла низка нехтування українського законодавства. Зокрема, відсутня обов’язкова державна екологічна експертиза. Виступ Юрія Романюка можна розбити за наступними тезами:

- Держава Україна не зможе оскаржити дії інвестора в суді. Україні на рахунок зараховуватимуться тільки кошти від видобутку вуглеводню, а сланцевий газ продає тільки інвестор.

- Договірна ділянка на якій відбуватиметься видобуток сланцю включає всі осадові поклади що залягають в межах периметра і глибини 10 тисяч метрів. «Ми даєм право на 50% теритрії області виключно одному інвестору видобувати все на 50 років», - запевняє Юрій Романюк.

- Якщо «Шеврон» захоче забрати ділянку у вже існуючого інвестора, він має право викупити ділянку. Якщо отримає відмову, держава, згідно угоди, повинна забрати цю ділянку у судовому порядку і віддати «Шеврону».

- Інвестор має право користуватися всім – гравієм, водою, шутром – в межах договірної ділянки.

- Держава зобовязана захищати інвестора від протестів жителів області.

- Угоду потім неможливо скасувати, денонсувати чи відкликати.

Обговорення триває і далі.