Стежка барона: У Делятинській ОТГ створять новий туристичний маршрут


Делятинська ОТГ здобула перемогу на конкурсі ініціатив місцевих карпатських громад, який впроваджується Єврорегіоном «Карпати-Україна».

У рамках реалізації проекту у громаді створять новий туристичний маршрут «Стежка барона – Taxus baccata L.». На реалізацію ініціативи обласна рада виділить 160 тисяч гривень та ще 41 тисячу спрямують з місцевого бюджету.

Проєкт підготували представники селищної ради спільно з фахівцями Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття. Про це повідомив голова громади Богдан Клим’юк, інформують у прес-службі Асоціації ОТГ.

З його слів, «баронка», або як її ще називають «панська дорога», – народна назва горизонтальної лісової стежки, котра проходить лісовими масивами Заріччанського лісництва Делятинського лісгоспу. Переважна її частина нині добре збережена, окремі фрагменти зруйновані дрібними струмками та локальними зсувами ґрунту.

"Існують перекази про австрійського барона, який проживав у Делятині та був власником місцевої солеварні. Чоловік страждав хронічними захворюваннями дихальних шляхів, тому віденські лікарі порекомендували йому більше часу проводити в хвойному лісі. Таким ідеальним місцем якраз був той лісовий масив над Делятином. Породний склад дерев на 75% складався з ялиці та смереки. В ХVІIІ-ХІХ столітті у цьому лісі ще була достатня кількість дерев рідкісного реліктового виду рослин - тис ягідний (Taxus baccata L.), котрий занесений до Червоної книги України з природоохоронним статусом, як вразливий. Дерева мали потужні лікувальні властивості, в тому числі необхідні для боротьби з легеневими недугами. Для лікування він гуляв тисовим лісом у підніжжя гори Маливо, так і з’явилась легенда про цю стежку" - підкреслив селищний голова.

Координатор проєкту Назарій Верстюк говорить, що в рамках реалізації проєкту у лісовому масиві висадять близько сотні саджанців тису ягідного та встановлять інформаційні вказівники.

"Плануємо створити новий об’єкт туристичної інфраструктури протяжністю понад 3 км. Побудуємо там два містки, облаштуємо дві відпочинкові зони, а також зробимо маркування маршруту. Таким чином хочемо привернути увагу туристів"

За його словами, селищна рада реалізовуватиме проєкт спільно з представниками Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття та Делятинським лісгоспом.