Суд повернув у власніть держави землю на Надвірнянщині, де знайшли поселення пізнього палеоліту


Надвірнянського районий суд ухвалив повернути у власніть держави земельну ділянку біля села Добротів, де знайшли поселення доби пізнього палеоліту.

Про це йдеться у повідомленнях обласної прокуратури та ухвалі Надвірнянського райсуду.

 

Зазначається, що у 1996 році ця ділянка була передана сільською радою у приватну власність для ведення особистого селянського господарства. Далі була видана вся документація, а ділянка була внесена у кадастр. У 2022 власник продав її.

Втім, як виявилося у суді, Надвірнянська РДА не погоджувала питання про відведення такої земельної ділянки. Адже ділянка розташована в межах пам'яток археології місцевого значення - «Поселення Делятин VI та Делятин XII», які взяті на облік рішенням Івано-Франківської обласної ради від 1989.

Окрім того, у 2008 році ДП «Культурна спадщина Прикарпаття» ОАСУ Інститут археології НАНУ виготовили паспорт об'єкта культурної спадщини на землю. Також це територія занесена у генеральний план населеного пункту села Добротів у 2013 році.

Тож суд, розглянувши усі матеріали справи, ухвалив повернути ділянку у власність держави та скасувати у державному земельному кадастрі державну реєстрацію земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства.

Додамо, що поселення Делятин VI та Делятин XII досліджували у 1970-х роках. Тут знайшли знаряддя праці ранньої пори верхнього палеоліту, які зберігаються в Івано-Франківському краєзнавчому музеї.

Пізній палеоліт, також верхній палеоліт — епоха, що тривала близько 25 тис. років (від близько 35-40 тис. років тому до 11 тис. років тому).

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!