Суд зобов’язав посадовців відреставувати палац, що руйнується на Рогатинщині


Івано-Франківський окружний адміністративний суд виніс рішення, яким зобов’язав Управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської облдержадміністрації вжити заходи для забезпечення захисту об’єкта культурної спадщини – пам’ятки національного значення «Садиба та парк».

Знаходиться пам’ятка в селі Приозерне, Івано-Франківського району. Позивач у справі - Заступник керівника Івано-Франківської обласної прокуратури.

У рішенні суду йдеться про розроблення науково-проектної документації з реставрації пам’ятки національного значення «Садиба та парк» та отримання письмового дозволу Міністерства культури та інформаційної політики України на її проведення; а також про виконання функції замовника щодо проведення робіт по реставрації пам’ятки національного значення «Садиба та парк».

«З аналізу заяв по суті справи та вказаних норм права, суд встановив неналежне утримання та раціональне використання власником об’єкта культурної спадщини, що може привести до його руйнування. А Управлінням культури, національностей та релігій Івано-Франківської обласної державної адміністрації, як спеціально уповноваженим органом охорони культурної спадщини допущено бездіяльність щодо незабезпечення захисту цього об’єкта культурної спадщини», - зазначається у висновках рішення суду.

Рішення суду може бути оскарженим в апеляційному порядку.

За інформацією Бліц-Інфо, мова йде про палац-садибу Рея - маєток у Псарах, якмй належав графському роду Реїв, нащадкам древнього роду Потоцьких.

Первісний палацовий комплекс (класичний, з колонадою, портиком) виник у Псарах в другій половині XVIII ст. У 1880 ріці старий палац розібрали, а новий графиня Вільгельміна почала зводити ще за існування будинку-старця. Спроектував нову садибу відомий львівський архітектор Юліан Захаревич. Будівництво садиби в еклектичному стилі завершили в 1882 р.

За радянської влади використовувався для господарчих потреб. Згодом — як психіатрична лікарня. У 1955 р. в палаці оселилися студенти Рогатинського зооветеринарного комплексу. За часів незалежної України тут діяв жіночий монастир, а потім садибу передали УПЦ Київського патріархату.

В'їзна брама побудована у 1822 р. За повідомленнями ЗМІ, у 2004 році палац проданий у приватні руки.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!