На Прикарпатті мешканці приватних будинків фактично не перевірили вентканали


Тільки 62% мешканців багатоповерхівок та 0,5% приватних будинків на Івано-Франківщині перевірили димовентканали. Решта балансоутримувачі, голови ОСББ чи їх власники, не надали Івано-Франківській філії ТОВ «Газорозподільні мережі України» акти справності та прочищення димових та вентиляційних каналів.

Як свідчить статистика, таке нехтування безпекою може призвести до летальних випадків. 

При несправних димовентканалах шкідливі продукти горіння замість того, щоб виводитися назовні, накопичуються в приміщенні. І як наслідок – відбувається отруєння чадним газом. Окрім того, при вологій та вітряній погоді, тяга в димових і вентиляційних каналах суттєво погіршується, а в окремих випадках може утворитися зворотна тяга. 

"Варто пам’ятати, що чадний газ не має кольору чи запаху. Про його утворення, якщо в помешканні не встановлені спеціальні прилади - датчики, люди можуть не здогадуватися. Особливо пильними мають бути користувачі димохідних газових приладів. На відміну від турбокотлів (які для згорання газу використовують повітря з вулиці й виводять продукти згорання на вулицю), димохідні котли для функціонування використовують кімнатне повітря, а продукти згорання виводяться в димоходи. При несправних димоходах та вентканалах шкідливі продукти горіння замість того, щоб виводитися назовні, накопичуються в приміщенні",- кажуть у пресслужбі Івано-Франківської філії «Газмережі».

На жаль, кожного року в Україні через несправні димовентканали трапляються нещасні випадки з летальним кінцем.

Відповідно до чинного законодавства, відповідальність за стан димових та вентиляційних каналів у житлових будинках покладається на балансоутримувачів чи голову ОСББ, у приватних будинках - на власників (орендарів). Саме балансоутримувач перевіряє справність димоходів та вентиляційних каналів або залучає фахівців сторонніх організацій, які мають дозвіл Держпраці на виконання відповідних робіт. 

Також газовики закликають власників приватних будинків не допускати гніздування птахів на димових каналах. Це шкодить не лише птахам, а й людям.  Гніздування на димоході може призвести до засмічення димового каналу. Як наслідок - відсутня тяга.

У разі відсутності тяги чи наявності зворотної тяги, Івано-Франківська філія зобов’язана припинити розподіл газу. Відновлення газопостачання відбудеться тільки після проведення ремонтних робіт спеціалізованою організацією та надання актів справності димо-вентиляційних каналів газорозподільній компанії.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!