У Братківцях відкрили памʼятну дошку полеглому захиснику Тарасу Андрусяку


У неділю, 15 вересня в селі Братківці Івано-Франківської громади відкрили анотаційну дошку загиблому Герою Тарасу Андрусяку.

Портрет воїна поповнив ряди пам’ятних дошок полеглих захисників на Алеї Героїв у центрі Братківців, йдеться на сайті міського голови Руслана Марцінківа. 

 «На жаль, чергова дошка. Відкриваємо Тарасу Андрусяку – нашому герою, учаснику АТО, учаснику вже новітньої московсько-української війни 2022 року. Тарас загинув і дуже прикро, що такі досвідчені воїни сьогодні ідуть, гинуть і наше завдання – це вшанувати гідно. Гідно вшанувати в селі, гідно вшанувати в місті Івано-Франківську. Тому в межах програми «Івано-Франківськ – місто Героїв» ми відкриваємо цю дошку, вшановуємо пам'ять новітніх українських Героїв», - зазначив Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків. 

Полеглого захисника Тараса у Братківцях добре знають. Ще з 2014-го року захисник став на оборону рідної країни. Безпосередньо брав участь у антитерористичній операції на території Донецької та Луганської областей. Був хорошим сапером. Однак у 2015-му отримав мінно-вибухову травму, через що був звільнений з лав ЗСУ. У 2022 році, коли ворог відкрито атакував Україну, Тарас Андрусяк з перших днів повномасштабного вторгнення став на її захист. Як військовослужбовець з досвідом бойових дій був призваний на службу. 

 «Навіть зі мною розмовляв і казав: «В мене є досвід, і я знаю, я вмію воювати і захищати». Навіть я йому казав: давай разом? Він був вмотивований, що треба виганяти росіян з української землі. Він був щирий і любив допомагати людям. Що стосувалося допомоги, постійно зголошувався. Навіть мені у багатьох випадках робив те, що було потрібно. Такий хлопчина був добродушний», - розповідає дядько загиблого Героя Тараса Андрусяка Богдан Процюк. 

Завжди активний, безвідмовний та рішучий – таким пам’ятають Тараса Андрусяка односельці. Староста Братківців Назарій Рибак розповідає, з Тарасом товаришували. Захисник нерідко просив допомогти своїм бойовим підрозділам, і тоді у селі швидко організовували все необхідне і навіть більше, і передавали на схід. 

 «Знав його особисто. Він щовечора, навіть щоночі любив зателефонувати, розказати, як там ситуація. Зустрічалися, він розказував як там. Він був ще учасник АТО. Бачите, історія в нас тяжка. Вже одинадцята дошка, яку ми відкриваємо нашим Героям. Місце це також символічне, тут було пролито багато крові і ми вирішили якраз, щоби вся історія була тут і місце пам’яті про загиблих хлопців», -  каже староста села Братківці Івано-Франківської ТГ Назарій Рибак. 

Алею Героїв у Братківцях облаштували у центрі села на місці трагічних історичних подій майже вікової давності. Тепер тут портрети тих, хто також загинув за волю України, у сучасній кровопролитній боротьбі. 

«Ми знаходимося на місці, де 80 років тому сталася жахлива трагедія. Німецькі нацисти розстріляли на цьому місці молодих хлопців села Братківці. І сьогодні, через 80 років ці портрети дивляться на нас, наші односельчани, які загинули вже від рук російських нацистів. Нам дуже важливо берегти і вшановувати пам’ять належним чином», - каже заступник міського голови Віталій Федорів. 

Ветеран АТО, захисник України Тарас Андрусяк загинув 19 березня 2024 року в ході виконання бойового завдання у районі населеного пункту Бердичі на Донеччині.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!