У Буковелі розпочався чемпіонат України з біатлону


Вперше новий біатлонний комплекс в Буковелі прийматиме спортсменів на офіційних змаганнях, адже розпочинається Чемпіонат України з біатлону.

Декількома днями раніше, в рамках підготовки до першості країни, відбулися контрольні старти, пише Biatlon.

Жінки бігли спринт на 7,5 км з двома вогневими рубежами. За кожен промах - штраф 25 секунд. Перемогу в гонці здобула Ірина Петренко (Варвинець), яка повернулася в спорт після народження дитини. З двома промахами вона на 17 секунд випередила Надію Бєлкіну, яка не закрила на одну мішень більше. Третій результат показала Ганна Кривонос, яка з трьома неточними пострілами програла лідеру майже хвилину. У чоловічій гонці перемогу здобув Артем Тищенко, другим став Андрій Доценко, а третій результат продемонстрував Руслан Бригадир. 

У біатлонній студії на Суспільне-Спорт після завершення четвертого етапу Кубка світу колишні біатлоністи, а нині - спортивні функціонери, Сергій Седнєв та В'ячеслав Деркач розповіли детальніше про особливості біатлонного стадіону та ступінь його готовності до стартів.

Сергій Седнєв: 

«Погода дуже добра: -2, сонце сяє, вітру майже немає, що для спортсменів дуже добре. На цей чемпіонат заявилися 98 учасників з дев'яти регіонів нашої країни. Траса підготовлена вже дуже добре: настріляли достатньо снігу, підготували… Судді зараз працюють над облаштуванням стадіону. Впевнений, що завтрашній день у нас буде на дуже високому рівні. Усі спортсмени проживають у Ворохті за 25 км від цього стадіону. Є невеличкі незручності, але організований трафік дуже добрий і не результати це аж ніяк не вплине. Хотілося б, щоб в майбутньому саме на цьому стадіоні був житловий корпус, де спортсмени зможуть не тільки проживати і брати участь у чемпіонаті, а й проводити свої навчально-тренувальні збори на найвищому рівні».

В'ячеслав Деркач: 

«Дуже прикро те, що зараз відбувається в Інтернеті – пишуть, що зламалися ті установки, які фіни не встигли установити. Були певні технічні проблеми з підключенням пушок, усе тимчасово відключалося. І були тренування, на яких спортсменам потрібно було попрацювати просто по мішенях. Зараз, якщо ви бачили, показували якраз, як проходило офіційне тренування - все працює і готове до проведення змагань на нашому найвищому рівні. 

На сьогоднішній день поки що закінчується перша черга будівництва. Після того, як вже весною зійде сніг і ґрунти більше стабілізуються, планується на початку літа класти вже асфальтне покриття для того, щоб можна було проводити в повноцінному обсязі тренування. Коли вже буде лежати асфальт повністю, то, думаю, що можна вже подавати заявку на проведення літнього Чемпіонату світу з біатлону. І потім уже, коли закінчать будівництво трибун, то можна подавати заявку, приблизно, гадаю, на 2023 рік на проведення кубків IBU, можливо, зимового Чемпіонату Європи. І потім, враховуючи, що стадіон у нас планується категорії А, робити вже більш гучну заявку на проведення Кубків світу і дорослого Чемпіонату світу.

Стосовно проживання наших у Ворохті… Хто спостерігає за публікаціями в інтернеті, бачили промо-ролик, на якому розташовані будинки для проживання спортсменів якраз поряд з біатлонною трасою. Але це все стоїть вже в другій черзі будівництва. І для більш комфортного тренування, і для проведення змагань спортсменам, я думаю, буде зручно: вийшов і одразу на лижеролерній трасі або на лижній тренуватися. Так що вважаю, що тут проблем не буде. Це тимчасові незручності, тому що це перший чемпіонат в Буковелі - ніхто не планував заздалегідь, не бронювали готелі. У нас майже 100 учасників на чемпіонаті України на сьогоднішній день. Якщо б не пандемія, то враховуючи, що у нас відкритий чемпіонат України, приїхали б наші сусіди: поляки, чехи, угорці, румуни, мабуть. Можливо, спробуємо провести в березні відкритий чемпіонат і запросити наших сусідів.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!