У Долині таки закриють «Теплий дім». Дітей відправлять до Тлумача


Майбутнє Долинського обласного центру соціальної підтримки дітей та сімей «Теплий дім» обговорювали 9 лютого на засіданні постійної комісії Івано-Франківської обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики.

 За словами начальника служби у справах дітей обласної державної адміністрації Івана Ковалика, роботу закладу припиняють, бо він є дороговартісним, пише Бліц-Інфо з посиланням на Долинську міськраду.

«На нього з обласного бюджету йшло 15-18 мільйонів гривень, коли на інші витрачають 6-8 мільйонів. Планується, що дітей відправлять до схожого закладу у Тлумачі, бо в Долинському немає відповідних спальних місць, а робити перебудову потрібні ще гроші. Мати два однакових заклади в області немає сенсу».

Запевняють, що у Тлумацькому закладі все відповідає санітарним нормам, тому діти не постраждають від переїзду.

До обговорень щодо припинення діяльності «Теплого дому» долучився також перший заступник голови обласної ради Василь Гладій, зокрема, зазначивши, що заклади ліквідовують не через гроші, а через реформу, яку впроваджують в Україні з 2017 році.

«Про що йде мова? Раніше дітей забирали з сімей в інтернати, а тепер все навпаки, дитина має бути у сім’ї. У нас на два таких обласних заклади, а в жодних інших областях немає таких закладів. Тепер є будинки сімейного типу чи патронатні сім’ї. Ми маємо все зробити, аби діти були в сім’ї», – зазначив Василь Гладій.

Своєю чергою, міський голова Долинської громади Іван Дирів теж прокоментував ситуацію, що склалась:

«Засновником дитячого будинку «Теплий дім» є обласна рада і за нею вирішальне слово щодо майбутнього закладу. Надалі, якщо обласна рада вирішить передати майно нашій громаді, ми приймемо її у власність і лише тоді подумаємо над наповненням, структурою та ефективним управлінням. Заклад однозначно має використовуватись для дітей і не може бути навіть думки про якесь відчуження, продаж чи щось подібне», – запевнив Іван Ярославович.

Трохи передісторії.

Про ліквідацію Долинського обласного центру соціальної підтримки дітей та сімей «Теплий дім» заговорили давно. Вперше під загрозою заклад опинився ще у 2008 році.

«Теплий дім» належить обласній раді, і досі гроші надходили з держбюджету окремою субвенцією. Районна рада на правах органу, який представляв інтереси усіх громад Долинського району, надавала фінансову допомогу обласному бюджету для забезпечення діяльності даного закладу.

Міська рада фінансувати «Теплий дім» не має повноважень, адже, здійснення таких видатків із міського бюджету, згідно статті 89 Бюджетного кодексу України, не передбачено. Хоча міська влада не залишалась осторонь проблем, що виникали і мали стосунок до дітей. Про це свідчать неодноразові прийняті рішення на користь дітей, які потребують інклюзивної освіти та особливого піклування.

До теми: На Долинщині хочуть закрити садочок, де дошкільнята-інваліди проходять реабілітацію

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!