У франківській генетичній лабораторії лікують важкі недуги


Медичний прорив відбувся у генетичній лабораторії, яка функціонує при Івано-Франківському національному медичному університеті.

Ось уже довший час тут знаходять свою надію бездітні пари, малюки з вадами розвитку та хворі з різними недугами, передає кореспондент «Бліц-Інфо».

Генетичний центр організували ще в 1999 році, основну апаратуру придбали за кошти трьох грантів Швейцарського наукового товариства. Нині він існує завдяки грантам Міністерства охорони здоров’я України.

Починали з тестування довкілля на забруднення мутагенами. А тепер допомагають при безплідді, прогнозують перебіг вагітності, визначають імовірність виникнення артеріальної гіпертензії, патології органів дихання, нирок, шлунково-кишкового тракту, онкологічних захворювань, розумової відсталості у дітей.

Важливо розуміти, що йдеться не про чудесне зцілення, а лише точну діагностику, яка дає можливість уникнути безглуздого витрачання коштів на лікування неправильних діагнозів.

Найпоширеніша проблема, з якою звертаються до генетичного центру, пов’язана з безпліддям. У багатьох зарубіжних країнах мало не кожна пара, яка хоче мати нащадків, і тим паче, та, що має порушення репродуктивної функції, спершу консультується з лікарем-генетиком. Саме він визначає, в якому напрямку робити аналізи і дослідження.

«Усі сімейні пари мають можливість обстежитися в нашій генетичній лабораторії, – лікар-генетик, доцент Руслан Козовий. – За допомогою хромосомного аналізу ми відслідковуємо найменші порушення. І вже тоді можемо судити: чи причиною безпліддя є генетичний фактор. Якщо так, то визначаємо, які саме гени варто досліджувати. І опісля пацієнт може прямувати в столичну генетичну лабораторію уже з конкретною підтвердженою діагностикою своєї проблеми. Дуже часто пари витрачають шалені кошти на лікування чи штучне запліднення, у той час, коли насправді проблема криється в порушенні їх спадкового апарату, а тут уже потрібен зовсім інший підхід. Взагалі кожна пара, яка планує одружуватися, має обстежити свої хромосоми. Що дозволить дізнатися про всі можливі загрози, наприклад, схильність жінки до не виношування дитини, і таким чином заздалегідь можна вжити запобіжних заходів та уникнути викидня».

Цінова політика в місцевій генетичній лабораторії наразі лише тішить. Дослідження цитологічним методом коштує 80 грн, а хромосомний аналіз – 250 грн. Для порівняння, у Києві хромосомний аналіз обійдеться близько 800 грн. А все тому, що в івано-франківському генетичному центрі платити потрібно лише за реактиви. Усе решта, себто інтелектуальні послуги, виконується на ентузіазмі медиків.

Як розповідають тутешні лікарі, траплялося навіть, що спеціалісти генетичних центрів з інших міст України скаржилися, мовляв, смішні розцінки в прикарпатській лабораторії неабияк заважають працювати, оскільки приваблюють чимало їхніх пацієнтів. Хоча, якщо цього року не буде грантових коштів (яких зазвичай вистачало, аби оплатити роботу лаборантів), тоді їхню зарплату доведеться закласти в кошторис, відповідно вартість аналізів зросте.

Завідувачка кафедри медичної біології Івано-Франківського національного медичного університету Лариса Ковальчук розповідає, що окрім проблем репродукції, у генетичному центрі діагностують і розумову відсталість у дітей.

«Приміром, можемо дізнатися, чи це дійсно хвороба Дауна, чи просто жінка під час вагітності піддалася певним негативним впливам (алкоголь, наркотики, деякі інфекційні хвороби). Принципово важливо знати причину виникнення захворювання батькам, щоб виключити ризик народження подібних дітей у майбутньому».

Наразі в Івано-Франківській генетичній лабораторії вивчають гени стійкості до токсичних факторів довкілля. Наприклад, можна буде дізнатися, до яких ліків людина має понижене сприйняття. А вже зараз лише за допомогою крові чи мазка зі слизової порожнини рота тут визначають загальний стан генів: активний чи пасивний. Що дуже актуально під час будь-якого захворювання, навіть звичайного ГРЗ. Адже таким чином можна дослідити його перебіг: запальний процес іде на спад, чи, навпаки, варто очікувати ускладнення.

Як бачимо, генетичні аналізи можуть бути унікальною платформою для подальшого лікування будь-якої недуги. І, мабуть, попереду ще великі відкриття.