У франківській ЦМКЛ успішно пересадили нирку від посмертного донора


В Івано-Франківську у центральній міській клінічній лікарні вкотре успішно пересадили нирку від посмертного донора.

Про це повідомили на facebook-сторінці медзакладу.

Так, родичі померлого дали згоду на вилучення нирок. Лікарі ЦМКЛ одразу трансплантували нирку пацієнту з хронічною нирковою недостатністю, який 3 роки перебував на діалізі та очікував на пересадку.

"Після реєстрації в Єдиній державній інформаційній системі трансплантації був обраний саме цей пацієнт, оскільки у нього імунологічна та групова сумісність крові з посмертним донором. Другу нирку направили в медичний заклад Львова, так як електронна система автоматично обирає пацієнтів, які критично потребують пересадки", - говорить лікар-трансплантолог, завідувач міського центру нефрології, діалізу та трансплантації Богдан Вівчаренко. 

"Зараз багато людей приходять підписати згоду на посмертне донорство. Лише 7 зголосились на таку ініціативу минулого тижня", - додає трансплант-координатор ЦМКЛ Христина Лесюк-Стефінко.

У медзакладі додають, що це вже п'ятий випадок, коли родичі померлого пацієнта дають згоду на посмертне донорство в ЦМКЛ. Перший стався у травні 2023 року. Тоді також здійснили мультиорганний забір та успішну трансплантацію нирки пацієнту в нашій лікарні.

Ще два випадки посмертного донорства відбулись навесні, а один - влітку цього року.

 

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!