"У горах без санок — ніяк!". Як прикарпатець майструє гуцульські сани


Прикарпатець Олег Пилип’юк 15 років майструє гуцульські сани без жодного цвяха та за давньою традицією. За ці роки майстер взявся удосконалювати сани. Також чоловік вирізьблює різні картини, фігури, а торік виготовив перший музичний інструмент.

Живе Олег Пилип’юк у Білоберізці на Верховинщині. Щоб добратися до його дому, потрібно їхати на санах. З його слів, тут такий транспорт надійніший за автомобіль, пише Суспільне.

"Ні ЗІЛ, ні Газель — не завжди проїде, тільки сани й тільки коні, бо ми у такій місцевості живемо, що взимку без санок — ну ніяк! Просто ніяк!" — каже Олег Пилип’юк.

За освітою чоловік — лісник, але захотів спробувати себе у столярстві. Всього навчився сам: купив сани у людей, розібрав їх на частини й за зразком зробив перші залубиці — сани з причепом. Майстер каже, йому одразу все вдалося, тож продовжив справу.

"Сміюся, кажу, що я навчився. В мене інститут, вся школа — у бабиній хаті. Це — бабина хата. Тут я сам навчився. Купили сани, розібрали їх, побачили, які деталі. Щось удосконалили своє, бо є більш сучасні інструменти", — каже Олег Пилип’юк.

Одні сани можуть прослужити все життя. На залубицях возять людей або використовують у господарстві, щоб привезти сіно, дрова. Від потреб залежить висота і місткість транспорту.

"Колись сани використовували, коли людина помирала — чи взимку, чи влітку — не було важливо. Обов’язково тіло вивозили до цвинтаря на санях, бо казали, що не можна, щоб колесо качалося", — розповідає Олег Пилип’юк.

Найважливіше у санах — зробити корси — це є нижня частина саней, ними і їдуть по снігу. Інколи на них прибивають металеві шини.

"Наші діди-прадіди то це все робили долотами власноруч, ми долотами тільки підправляємо краї. Все решта вибираємо свердлами. Монтуємо корси — рівно, але в майбутньому вони мають бути трішки під кутом".

Сани майстер виготовляє з ясена, бука, в’яза — твердих порід дерев, які витримують навантаження.

"Сьогодні в роботі маємо дві пари саней. Ось ці — на пару коней, вони не дуже й легкі, будуть важити до 100 кг. Коли склали сани, то різьбимо різні фігурки. Тут — як фантазії стане", — каже майстер.

Чоловік також вирізьблює різні картини, фігури тварин — ведмедів, сов, орлів, оленів. Минулого року вперше зробив музичний інструмент — ріг.

"Ось ця сова стане світильником. Вона ще — незакінчена, я її зробив з одного цільного шматка. Також дуже люблю коней вирізати — як у картинах, так і в скульптурах. Це — моє захоплення, любов з дитинства. Це, певно, від діда передалася любов до коней", — розповідає Олег Пилип’юк.

Прикарпатець не тільки виготовляє та різьбить сани, але й вміє маневрувати на схилах. Каже, це — у нього в крові, бо з самого дитинства їздить. В господарстві має двох коней — Леська і Єрмака.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!