У Калуші планують замовити 10 тисяч соціальних карток


Через Прозоро планують оголосити тендер на 200 тис. гривень на закупівлю 10 тисяч соціальних карток (стартова ціна однієї карки — 20 гривень).

Картки планують поширювати серед мешканців Калуської громади через центр надання адміністративних послуг — він має віддалені робочі місця в селах громади, інформують "Вікна".

Такої кількості карток явно замало для того, щоб забезпечити ними мешканців пільгових категорій громади: лише в Калуші є близько 20 тисяч пенсіонерів. Як повідомив на оперативній нараді у міськвиконкомі начальник управління економічного розвитку міста Юрій Соколовський, це лише перший етап. Картками планують забезпечити не лише мешканців громади пільгових категорій, але й учнів шкіл. Карткою вони зможуть не лише оплачувати проїзд в громадському транспорті, але й розраховуватися за обіди в шкільних їдальнях. Наприклад, харчування учнів молодших класів та дітей пільгових категорій забезпечує міський бюджет, а запровадження карток дозволить вести чіткий облік дітей, які отримали порцію в їдальні. Таким чином, буде забезпечено контроль за використанням бюджетних коштів. Іншим школярам батьки дають на харчування певну суму і дитина її використовує на свій розсуд. Якщо дитина матиме картку, то батьки зможуть її поповнити і бути впевненими, що кошти витрачені на обід у шкільній їдальні, а не на чіпси і колу — розрахуватися карткою можна буде лише тут.

Щодо використання картки для проїзду в громадському транспорті загального користування, то поки що вона буде використовуватися для обліку проїзду пільговиків. А компенсація перевізникам з міського бюджету буде виділятися відповідно до його даних. Як зазначив Юрій Соколовський, міська рада вивчає також досвід міст, де на соціальну картку пільговикам зараховують певну суму на місяць для пільгового проїзду. Не виключено, що такий порядок згодом запровадять у Калуші. У такому разі відпаде потреба в пільгових рейсах.  Це ж стосується і можливості продажу карток мешканцям не пільгових категорій: вони зможуть їх поповнювати та використовувати для оплати проїзду. У такий спосіб можна буде відслідковувати реальний пасажиропотік на громадському транспорті загального користування.

Однак для того, щоб перейти на картку, калушани повинні мати певний стимул. Наприклад, дещо нижчу ціну при оплаті проїзду карткою.

Як повідомлялося раніше, видачу соціальних карток мешканцям Калуської громади планують розпочати наприкінці березня. А в громадському транспорті загального користування мають встановити валідатори. Компанія поставляє і встановлює пристрої безкоштовно. Вона отримуватиме 3% від кожної трансакції. При тарифі 6 гривень — це 18 копійок.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!