У Калуші продовжать берегоукріплення річки Сівка протяжністю 1175 метрів


5 серпня в Єдиному реєстрі з оцінки впливу на довкілля на сайті Міністерства енергетики та захисту довкілля оприлюднили повідомлення про плановану діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля.

Автором повідомлення є управління будівництва та розвитку інфраструктури Калуської міської ради. У документі оголошено про намір проводити нове будівництво берегоукріплення на річці Сівка, інформують "Вікна".

«В процесі здійснення планованої діяльності передбачається нове будівництво берегоукріплювальних споруд берегів річки Сівка, загальною довжиною 1175 м. Будівництво берегоукріплення передбачено із влаштування шпунта ЕПТ-29. Для додаткового кріплення стрімких відкосів та ділянок передбачається влаштування георешітки», — зазначено в описі планованої діяльності.

Також у документі зазначено, що ділянка, де планується будівництво берегоукріплення, потребує вирішення питання розчищення русла річки Сівка для зменшення динамічного напору зливних та талих вод на її береги для попередження подальшого їх руйнування та будівництво берегоукріплювальних споруд для забезпечення надійного захисту при проходженні паводків та мінімізації загрози підтоплення житлової забудови.

До початку робіт передбачено розчистити трасу від чагарників і звалювання м’яких порід дерев (207 штук) та корчування пнів (207 штук). Будівництво берегоукріплення передбачено із влаштування шпунта із зануренням на глибину 1,5 метра, а влаштування георешітки — як додаткове кріплення стрімких відкосів та ділянок.

Планування відкосів та розчистка передбачається по всій довжині планованого берегоукріплення (1175 метрів). Кріплення шпунтом відбуватиметься на довжині 1134 метри. Площа кріплення георешітками — 1125 кв. метрів. Також у процесі здійснення планованої діяльності передбачається влаштування насипної дамби.

Щодо негативного впливу на довкілля, то очікуються викиди в атмосферне повітря та шумовий вплив під час виконання будівельних робіт. Також ймовірне скаламучення води під час проведення земляних робіт. Усі впливи незначні та короткотривалі.

Від дня оприлюднення повідомлення, 5 серпня, розпочалося громадське обговорення обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля. Повідомлення, зауваження і пропозиції громадяни можуть подавати впродовж 20 робочих днів до уповноваженого органу — управління екології та природних ресурсів Івано-Франківської обласної державної адміністрації (76014, м. Івано-Франківськ, вул. Сахарова 23 A, тел./факс 52-61-50; e-mail: main@eco.if.gov.ua).

Нагадаємо, берегоукріплення річки Сівка у Калуші почали проводити торік. Роботи виконувало ТОВ «Карпатнафтобуд», з яким у червні уклали договір на 1 млн 890,9 тис. гривень, включаючи 315 тис. гривень податку на додану вартість. Левову частку вартості реалізації проекту — понад 1,2 млн гривень —склала вартість матеріалів.

Береги укріплювали з двох боків моста на проспекті Лесі Українки на ділянці протяжністю 168 метрів, зокрема, 70 метрів від моста в напрямку до управління Пенсійного фонду і з іншого боку — до моста на ринку поблизу третьої школи.  Русло річки відгородили від берега шпунтами, береги вирівняли, а на схилах уклали георешітку —  конструкцію з пластику, як нагадує бджолині соти. На завершальному етапі георештіку заклали каменем. Термін експлуатації такого берегоукріплення — 50 років. На початку берег виглядатиме кам’яним, згодом він буде покритий рослинністю. Наприкінці минулого року з підрядником уклали угоду на виконання додаткових робіт на 215 тис. гривень. Як пояснив начальник управління будівництва і розвитку інфраструктури Калуської міської ради Богдан Грущак, це пов’язано з тим, що під час земляних робіт вивиели виходи труб, яких не було в проєкті.

Цього року розраховували продовжувати берегоукріплення Сівки і на початку року ув бюджеті міста заклали на це 2 млн гривень. Потім ці кошти зняли. За словами Богдана Грущака, процедура розроблення і затвердження звіту з оцінки впливу на довкілля триватиме в кращому випадку три місяці (якщо в Калуші не посилять карантинні обмеження), ще місяць — експертиза проєкту, і стільки ж часу забере проведення тендеру. Тож, до берегоукріплення, вірогідно, зможуть приступити лише наступного року.

Роботи планують проводити у двох місцях: від містка біля Пенсійного фонду і до місця, де роботи вже виконані, і з другого боку — від містка на ринку біля третьої школи і до моста на вул. Чорновола. Загалом протяжність ділянки, яку планують укріпити (1175 метрів) є в сім разів більшою, ніж ділянка, на якій вже провели роботи. Як повідомив Богдан Грущак, попередньо вартість таких робіт складе близько 9 млн гривень (за умови, що до планової діяльності не буде зауважень громадськості і проєкт не потрібно  буде змінювати).

У цілому продовження берегоукріплення в розрахунку на одиницю протяжності берега буде коштувати дешевше, ніж торік. Це пов’язано з тим, що цей проєкт є простішим — георешітку укладатимуть лише на окремих ділянках берега.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!