У Калуші з 4 липня подорожчає вартість проїзду у міських автобусах


28 травня відбулося засідання виконавчого комітету Калуської міської ради на якому розглянули та підтримали проєкт рішення «Про тариф на транспортні послуги на міських автобусних маршрутах загального користування». Зазначено, що його розглядають «враховуючи звернення ТзОВ «Калуш-транс», комунального підприємства «Екоресурс» Калуської міської ради та у зв’язку із значним підвищенням цін на паливо-мастильні матеріали, експлуатаційні і запасні частини».

За рішенням виконкому тариф щодо оплати транспортних послуг в автобусах, що працюють в звичайному режимі на міських автобусних маршрутах загального користування встановлено у розмірі  до 12 гривень включно за одну поїздку. І застосовувати його будуть з понеділка, 4 липня, інформують "Вікна".

Таким чином вартість проїзду у міських автобусах загального користування зростає одразу на 50%. 

Нагадаємо, вартість проїзду на міських автобусних маршрутах загального користування у Калуші з 1 січня цього року становить 8 гривень за поїздку. Перевізники мають підстави звернутися до влади щодо збільшення тарифу у разі зростання вартості пального на 10%. На сьогодні вартість дизельного пального становить у середньому 57-58 гривень за один літр, це практично вдвічі більше, ніж закладено у діючому тарифі ( у листопаді 2021 року ціна дизельного пального була на рівні 30 гривень за літр). А пальне є однією з головних складових тарифу на перевезення.

Наприкінці травня Калуська міська рада повідомляла про зустріч з перевізниками та анонсувала підвищення вартості проїзду.

На засіданні виконкому міський голова Андрій Найда озвучив тариф на перевезення в інших містах: у Стрию і Дрогобичі – 15 гривень за поїздку, у Долині – 10-12 гривень (здебільшого 12), у Мукачево – 12 гривень. У Коломиї поки що 8 гривень, але там вже переглядають тариф і, за словами міського голови, він можливо буде більшим, ніж у Калуші.  Андрій Найда також зазначив, що тариф 12 гривень за поїздку хоч якось дозволить перевізникам працювати.

Нагадаємо також, що на приміських маршрутах Калуської громади перевізники підвищили вартість проїзду з 3 травня — у середньому на 25-33% (щоправда тоді дизельне пальне було дешевшим, ніж зараз – в межах 49 гривень за один літр). Тарифи на пасажирські перевезення на приміських автобусних маршрутах загального користування ні держава, ні органи місцевого самоврядування не регулюють. Їх автомобільні перевізники формують самостійно з огляду на ринкові умови.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!