У Карпатах туристи випадково знайшли брили з древніми петрогліфами


Коли турист-любитель Владислав Корсунь планував похід у Карпати зі своїми друзями, то навіть не здогадувався, що скоро українські науковців та вчені пропонуватимуть йому гроші, аби потрапити на одне із місць, де вони із друзями побували.

Маршрут друзів був прокладений до верхів’я річки Чорний Черемош, куди вони з успіхом дісталися. А коли вже поверталися назад, то вирішили піти іншим шляхом, який підказали їм лісники. Саме там вони натрапили на брили і з древніми петрогліфами – висічені зображення на кам’яній основі. На одній брилі чоловіки побачили символ, схожий на перевернутий хрест, а інша була вкрита такими ж символами зверху до низу. Ці малюнки були різної форми, величини та глибини. Але вони мали дещо спільне – зверху усі ці символи були увінчані фігурами так, ніби на хрест одягнули шапку, а знизу у кожного було продовження схоже на п’єдестал.

«Ми подивились, пофоткались з тим камінням і пішли собі. – згадує Владислав Корсунь – Згодом ці фото ми виклали у соцмережу і от тоді вже почалося. Дзвонили різні вчені, питали, де знайти це каміння, просили відвести і казали, що готові все профінансувати».

Дивною знахідкою зацікавилися науковці з Національного заповідника «Давній Галич». Одним із перших каміння дослідив один із найкращих українських археологів, кандидат історичних наук Тарас Ткаченко. Він – провідний спеціаліст із семіотики, спеціалізується на стародавній символіці. Науковець висловив припущення, що петрогліфи могли нанести на камінь іконоборці.

Хто це такі? Чому висікли такі символи на камінні та що вони означають? А також – чи можуть ці стародавні петрогліфи змінити уявлення про нашу історію? Подробиці – дивись у сюжеті проєкту «Загублений світ»:

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!