У Печеніжинській громаді померла найстарша жителька Франківщини


Пішла з життя найстарша жителька Печеніжинської громади Пелагея Козьменко.

13 травня цього року пані Пелагея відсвяткувала 107 років. За своє довге життя пережила чимало: дві війни, голод, втратила рідних та оселю. Без діла ніколи не сиділа, працювала з 13-ти років, йдеться на сторінці громади.

"Пішла з життя доброзичлива, мудра, мужня, цікава жінка, яка з молодих років і до останніх днів життя палко молилася за Україну, народ, рідних та односельців. Важко знайти слова втіхи, коли зупиняється серце близької людини, проте світлі спогади про тих, хто залишив по собі добрі справи та чесно прожив своє життя, завжди будуть сильніші, ніж смерть! Поділяємо біль та горе рідних! Нехай земля буде пухом! Вічна та світла пам’ять!",- йдеться в дописі.

Біографія: 

За своє довге життя пані Пелагея пережила чимало: дві війни, голод, втратила рідних та оселю. Жінка пригадує, що без діла ніколи не сиділа. З 13-ти років працювала на мебельному комбінаті. Вдень на одній роботі, а ввечері займалася іншими справами: шила фіранки, килими.

В молодості сільська рада відправила Пелагею навчатися на акушерку у Львів. Після навчання вона повернулася в село, часто допомагала при пологах. Під час Другої світової війни була поранена, а її хата згоріла, вогонь знищив і всі документи. Тож 18 років жінка із сином жила у чужих оселях.

Кілька років п. Пелагея шила одяг для УПА. За це її посадили у в’язницю в Коломиї, там катували дві доби, але дружина енкаведиста попросила чоловіка, і той випустив ув’язнену. У часи голоду годувала не лише свою сім’ю, а й чужих дітей.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!