У поліклініках Івано-Франківська скорочують медпрацівників: скільки і яка причина?


Медики міської поліклініки № 1 в Івано-Франківську скаржаться на те, що у відділі кадрів їм повідомили про скорочення.

Попередня причина — недофінансування вторинної ланки, пише Суспільне Карпати.

Наталія Красій працює лікаркою-гастроентерологинею у міській поліклініці № 1 25 років. Каже, про скорочення дізналася у відділі кадрів.

"Ті працівники, які є членами профспілки, їх збирали в кожному структурному підрозділі і профспілка повідомляла. А ті, що не є членами профспілки, нас просто 7 червня викликали у відділ кадрів і дали підписатися під повідомленням, що 9 серпня в нас останній робочий день і далі ми йдемо під скорочення", — розповідає Наталія Красій.

Більшість працівників, зі слів лікарки, не підписали це повідомлення. Наталія Красій каже, що тільки з їхнього структурного підрозділу планують скоротити 46-48 людей. Медпрацівники вже написали звернення до міського голови, Міністерства охорони здоров’я і у Державну службу з питань праці.

"Наказу про скорочення ніхто в очі не бачив. Просто написано в цьому повідомленні: "Наказ № 245 від 2.06.21". А конкретно, чи скорочуються посади лікарські, чи медсестринські, чи скорочуються певні люди, які незручні для нашого керівництва, важко сказати. Якщо хочемо, то можемо погодитися на посаду молодшої медичної медсестри, тобто санітарки, і це, не зважаючи на те, що що звільняють не тільки лікарів, звільняють і медсестер, і санітарок, і лаборантів", — каже Наталія Красій.

Голова правління ГО "Орден медико-правової допомоги" Григорій Федосенко про скорочення медиків дізнався з їхніх постів у соцмережах. Каже, тоді громадська організація почала перевіряти, чи скорочення законне.

"Порушень ми не виявили. Скорочення відбувається відповідно до чинного трудового законодавства. Там юридично нібито зроблено все правильно. На 100 % ми зараз не можемо стверджувати, тому що повністю не бачили наказу, яким скорочують цих лікарів. Нас цікавить саме мотиваційна частина, за яким принципом відбирали медичний персонал до скорочення. Чому саме ці люди, а не якісь інші. Як нам відомо, це скорочення відбувалося вибірково", — розповів Григорій Федосенко.

За його словами, попередньою причиною є недофінанасування вторинної ланки.

"Якщо на покриття місячної заробітної плати по вторинних спеціалістах мало би бути приблизно 5 мільйнів гривень, згідно з договорами, укладеними з НСЗУ, підприємство мало би отримувати 2,3 мільйона гривень. Наразі воно отримує 1 мільйон 800 тисяч. Тобто цього тотально не вистачає. Місто мало би взяти на себе функцію дофінансовувати дане комунальне підприємство", — каже Григорій Федосенко.

Суспільне намагалося отримати коментар міського голови Руслана Марцінківа, проте він відмовився коментувати ситуацію.

Також ми звернулися за коментарем до керівниці комунального некомерційного підприємства "Центр первинної медичної консультативно діагностичної допомоги" Ольги Савчук, проте на телефонні дзвінки протягом двох днів вона не відповідала.

Cуспільне Карпати надіслало комунальному підприємству запит на отримання доступу до публічної інформації.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!