У психіатричних закладах Прикарпаття виявили порушення


Відсутність протиепідемічних заходів – це одне із основних порушень, які виявили під час моніторингу психіатричних закладів на Прикарпатті.

Такі перевірки в області проводять з травня, розповіла кореспондентам Суспільного регіональна представниця Уповноваженого ВРУ з прав людини в області Людмила Непийвода.

Зокрема, вдалося перевірити та виявити порушення в обласній психіатричній клінічній лікарні № 1, що на вулиці Млинарська, а також в обласній психоневрологічній лікарні № 3 у селі Чукалівка. У медзакладах, каже Людмила Непийвода, не дотримувалися карантинних вимог та не стежили за станом здоров’я персоналу.

“Мав здійснюватися контроль за станом здоров’я працівників, тобто, в той час, коли люди приходять на роботу, необхідно було фіксувати температуру, здійснювати опитування щодо стану здоров’я. Насправді цього не здійснювалося. Нам пояснили, що сама медична сестра, коли вже приходила на своє робоче місце, могла поміряти собі температуру. Якби така робота проводилася, то можна було б виявити випадки коронавірусу серед персоналу, тобто, встановити, коли хвороба могла потрапити у заклад та на якому етапі її можливо було локалізувати”, – пояснює Людмила Непийвода.

За її словами, у психіатричних закладах також не було облаштованих ізоляторів для хворих з підозрою чи з підтвердженим діагнозом “коронавірусна інфекція”.

“Ми таких ізоляторів не побачили. Нам пояснили, що їх розгорнуть у разі необхідності. Але це ті вимоги, які у закладах охорони здоров’я повинні бути завжди, а не тільки в умовах пандемії”, – сказала Людмила Непийвода.

Порушення також зафіксували на кухнях та місцях видачі їжі пацієнтам. Людмила Непийвода розповіла, що працівники не мали засобів індивідуального захисту під час роздачі їжі. Також перед початком робочого дня не фіксували стан їхнього здоров’я.

Такі візити у психіатричні заклади області проводять і далі. Їх здійснюють із представниками громадськості. Перевірка у психіатрію може прийти без попередження та в будь-яку пору доби. Під час таких візитів можуть навіть поспілкуватися із пацієнтами без присутності персоналу.

“Багато чого можна дізнатися про роботу закладу, коли під час розмови з хворим нікого немає поруч”, – додала Людмила Непийвода.

До слова, у психоневрологічному інтернаті, що у селі Погоня на Прикарпатті, у трьох працівників виявили коронавірус, ще 16 – були на самоізоляції.

У Делятинському психоневрологічному інтернаті підозра на COVID-19 була в однієї працівниці. Проте хворобу не підтвердили. Ще десятеро людей у закладі були на самоізоляції.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!